Més o menys quan comencem a intuir que s’acosta el bon el temps ens arriba, pel típic boca-orella o per haver-ho llegit en alguna revista especialitzada, algun dels nombrosos recorreguts que podem fer pels diferents refugis de muntanya, PIRINEUS -basc, aragonès, català, francès – o per diferents indrets de CATALUNYA, o la resta de la península Ibèrica, comptant evidentment amb les illes, BALEARS i CANÀRIES. Però també tenim l’ull posat cap a altres itineraris que trobem per EUROPA o qualsevol ruta pels diferents continents. Fins no fa gaires anys, quan algú tenia al cap de fer alguna travessa que inclogués el pas per qualsevol refugi o alberg, a banda de fer-se un mateix la ruta, gairebé sempre acabaven sent els mateixos, per una banda, trobaríem el “CAMINO DE SANTIAGO” en les seves nombroses variants o, per un altre costat, el “GR-10” o “GR-11”, depenent de si fem la travessa pel vessant nord o sud de tots els Pirineus. Però últimament s’ha posat bastant de moda, arran d’això podem veure com cada any n’apareixen de nous, un seguit d’itineraris circulars o en un traçat lineal on se’ns ofereix la possibilitat de recórrer un paratge determinat. Normalment, tot i que pot variar segons l’itinerari escollit, disposem de dues opcions de fer-lo, una seria la Sky Runner, es tracta de completar el recorregut en menys de 24 hores, l’altra, segurament la millor donat que podem gaudir de l’entorn, és l’anomenada Open, que ens permet realitzar-lo segons ens convingui més a nosaltres. Sigui quina sigui l’opció escollida, en un principi seria obligatori passar per tots els refugis de l’itinerari escollit.
PIRINEUS, MOLT MÉS QUE PUJAR CIMS
Els Pirineus tenen una extensió de 425 km, una amplada que rondaria els 100 km i ocupen una superfície d’uns 55.000 km2, en la seva unió entre el GOLF DE BISCAIA, al MAR CANTÀBRIC i el CAP DE CREUS, a la MAR MEDITERRÀNIA. Aquesta serralada conté la zona del PAÍS BASC (BIDASOA-BEHEREA), NAVARRA (BAZTANALDEA, BORTZIRIAK, MALERREKA, SAKANA, LEITZALDEA, ULTZAMALDEA, AGOITZALDEA, IRUNBERRIALDEA, AUÑAMENDI i ERROKARI-ZARAITZU), ARAGÓ (LA JACETANIA, ALTO GÁLLEGO, SOBRARBE i LA RIBAGORZA), CATALUNYA (VAL D’ARAN, ALTA RIBAGORÇA, PALLARS JUSSÀ, PALLARS SOBIRÀ, ALT URGELL, SOLSONÈS, CERDANYA, BERGUEDÀ, RIPOLLÈS, GARROTXA i ALT EMPORDÀ) i la totalitat d’ANDORRA (amb les parròquies de SANT JULIÀ DE LÒRIA, ANDORRA LA VELLA, ESCALDES-ENGORDANY, ENCAMP, LA MASSANA, ORDINO i CANILLO) a la seva vessant sud, mentre que a la nord trobem la part sud de les regions franceses dels PYRÉNÉES ATLÀNTIQUES (on trobem la zona anomenada IPARRALDE que inclou les comarques de LAPURDI, NAFARROA BEHEREA i ZUBEROA), HAUTES PYRÉNÉES, HAUTE GARONNE, ARIÈGE i PYRÉNÉES ORIENTALES (que inclou la CATALUNYA NORD amb l’ALTA CERDANYA, el CAPCIR, CONFLENT, VALLESPIR i el ROSSELLÓ).
Pel que fa a parcs, tant a nacionals com naturals, trobaríem el PARQUE NATURAL VALLES OCCIDENTALES, PARQUE NACIONAL DE ORDESA Y MONTE PERDIDO, PARQUE NATURAL POSETS-MALADETA, PARC NACIONAL D’AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI, PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU, PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ, PARATGE NATURAL D’INTERÈS NACIONAL DEL MASSÍS DEL PEDRAFORCA, PARC NATURAL DE LES CAPÇALERES DEL TER I DEL FRESER, PARATGE NATURAL D’INTERÈS NACIONAL DE L’ALBERA i el PARC NATURAL DE CAP DE CREUS; mentre que al nord està el PARC NATUREL RÉGIONAL DES PYRÉNÉES ARIÉGEOISES i el PARC NATUREL RÉGIONAL DES PYRÉNÉES CATALANES.
Al llarg de tota la serralada podem trobar fins a 217 tresmils (depenent d’on agafem la informació, perquè com sempre sol passar, ni en això hi ha un consens clar i la xifra es mouria entre els 212 i els 217). Tots aquests tresmils estarien englobats en onze sectors (BALAITOUS-PICOS DEL INFIERNO, VIGNEMALE, MONTE PERDIDO-TAILLÓN, LA MUNIA, PIC LONG-NÓUVIELLE, GRAN BACHIMALA-CULFREDA, POSETS-ERISTE, GOURGS BLANCS, ANETO-MALADETA, BESIBERRI-PUNTA ALTA i PICA D’ESTATS). I no menys important és destacar també el nombre de les muntanyes que superen els 2.000 metres i la xifra ens porta fins als 387 cims. En resum, que aquí hi ha moltes muntanyes per poder ascendir i on moltes d’elles les trobarem o passarem molt a prop en algunes de les rutes que a continuació proposem.