ETAPA 1
REFUGI DE LAURENTI (1.616 m) – REFUGI DE CAMPORELLS (2.240 m)
Distància: 14 kms
Desnivell positiu: 1.500 metres
Desnivell negatiu: 876 metres
Horari: 6-7 hores
Comencem la travessa al refugi lliure de Laurenti, en condicions força precàries, llar de foc, matalassos i capacitat per unes 10-12 persones. Hi ha la possibilitat d’acampar pels voltants del refugi, en un entorn absolutament bucòlic. La jornada comença al cor del Donasà, per fer cap a l’estany de Laurenti i ascendir al Roc Blanc, el Pic de Canras i el Pic de Baxouillade, per entrar al Capcir per capçalera de la vall de Galba i la zona de Camporells.
Sortim del refugi de Laurenti per la pista forestal que ens condueix a Mijanès. En un centenar de metres, just després de creuar el riu en un revolt de 180 graus, prenem el camí que surt en direcció sud fins a l’estany de Laurenti. Anem guanyant alçada progressivament, enmig d’un bosc d’avets monumentals fins a arribar a l’estany, un dels punts màgics de la travessa. El Roc Blanc, al sud-oest, es mostra inaccessible, però la seva ascensió no presenta cap mena de dificultat tècnica. Voregem l’estany deixant-lo a la nostra esquerra per guanyar alçada progressivament per pendents herboses en direcció sud-oest fins a un petit punt d’inflexió que ens portarà a la base d’un petit estany que a voltes el trobarem sense aigua. Es tracta de vorejar el cim pel sud i accedir al Coll de Laurenti per atacar la part final de l’ascensió pel vessant oest. Un cop arribem al petit estany (2.251 m), el vorejarem pel sud per pujar al Coll de Laurenti en direcció nord-oest. Una petita escultura de forja ens dóna la benvinguda. Entrem a la reserva natural d’Orlu i aquest és el símbol distintiu d’aquesta vall. Del Coll de Laurenti seguim pujant cap a l’est per arribar al Roc Blanc (2.542 m) per terreny rocós. El cim ens regala unes vistes espectaculars. Del Tarbesó al Pic de la Tribuna, totes les muntanyes del Donasà amb la Dent d’Orlu a tocar. Els Peric, el Coma d’Or, les muntanyes d’Andorra, la Pica d’Estats i el Mont Valier a la llunyania.
Davallem pel mateix itinerari de pujada fins al Coll de Laurenti per dirigir-nos en direcció sud fins el Pic de Canras. Progressem amb precaució per un camí herbós poc definit, seguint la carena pel vessant de llevant, deixant l’agulla característica que precedeix el cim a la nostra esquerra. Un cop superat aquest pas, s’obre un llom herbós que ens permetrà accedir sense dificultats al Pic de Canràs. Progressem en direcció sud fins al Pic de Baxouillade (2.546 m) fixant-nos bé amb el petit collet que s’intueix a l’oest del cim, pas que ens situarà a la vall de Galba. Coronem el Pic de Baxouillade sense cap dificultat per resseguir la carena en direcció oest fins al pas anteriorment esmentat. Per la vessant sud s’obre una bretxa que caldrà davallar per terreny pedregós, inclinat i un xic incòmode. A mesura que perdem alçada derivem cap al sud-oest, tot seguint les fites que ens situaran al camí que davalla de la Portella d’Orlu. Seguim davallant per terreny més còmode vers el sud-est fins a la Jaça de les Formigues, on prendrem el sender del “Tour du Capcir” en direcció oest i després sud, fins al refugi de Camporells. Aquest és un altre dels indrets meravellosos de la travessa. Una plana esquitxada d’estanys s’obre després de deixar enrere la vall de la Galba, amb els Perics omnipresents en aquest entorn idíl·lic. Marmotes, isards, voltors, muflons i algun cérvol escadusser es deixen veure, mentre fem camí envoltats de prats alpins i estanys d’un blau intens que invita a fer-hi una remullada. Un autèntic espectacle!