ENTRE REFUGIS

CAMINANT SOTA UN NOM

Crònica escrita per RUTES ENTRE REFUGIS

Més o menys quan comencem a intuir que arriba el bon el temps ens arriba, pel típic boca orella o per haver-ho llegit en alguna revista especialitzada, algun dels nombrosos recorreguts que podem fer pels diferents refugis de muntanya, Pirineus -aragonesos, catalans o francesos – o per diferents indrets de Catalunya i Espanya.

Fins no fa gaires anys, quan algú tenia en ment de fer alguna travessa que inclogués el pas per qualsevol refugi o alberg, a banda de fer-se un mateix la ruta, gairebé sempre acabaven sent els mateixos, per una banda trobaríem el “Camino de Santiago” en les seves nombroses variants i per un altra costat el “GR-10” o “GR-11”, depenent de si fem la travessa per la vessant nord o sud de tots els Pirineus, des del Cantàbric fins a la Mediterrània a peu o en la seva modalitat en bicicleta de muntanya seguint la “Transpyr”.

Però últimament s’ha posat bastant de moda, i arrel d’això podem veure com cada any n’apareixen de nous, un seguit d’itineraris circulars o en un traçat lineal on se’ns ofereix la possibilitat de recorre un paratge determinat. Normalment, tot i que pot variar segons l’itinerari escollit, disposem de dues opcions de fer-lo, una seria la Sky Runner, es tracta de completar el recorregut en menys de 24 hores, l’altra, i segurament la millor donat que podem gaudir de l’entorn, es l’anomenat Open, aquest ens permet realitzar-lo segons ens convingui més a nosaltres. Sigui quina sigui l’opció escollida, es obligatori passar per tots els refugis de l’itinerari escollit.
Segurament un dels més populars, i alhora més concorregut, es el dels “Carros de Foc”, aquest transcorre pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici, en total s’ha de passar per un total de nou refugis en la modalitat ‘open’ -Ernest Mallafré, Amitges, Saboredo, Colomers, Restanca, Ventosa i Calvell, Estany Llong, Colomina i Josep Mª Blanch- al llarg de 55 kms i un desnivell acumulat de 9.200 metres. Si triem l’opció ‘plus’ hem de sumar un refugi més -Pla de la Font- i la distància puja fins els kms i metres de desnivell acumulat. El seu protagonisme a arribat a tal nivell, que fins hi tot al juny del 2003, se’n va parlar en el New York Times. També té la seva versió adaptada per a les bicicletes de muntanya, i se la coneix amb el nom de “Pedals de Foc”, aquí el recorregut augmenta fins els 214 kms i entre uns 5.724 metres o 4.700 metres de desnivell positiu depenent de les etapes triades. El nombre d’etapes, 3-4-5-6, ens marcarà el nivell d’esforç necessari, que va del nivell molt alt al nivell mitjà. En aquest recorregut passarem per Vielha, Senet, Vilaller, Iran, Gotarta, Malpàs, Castellars, Sentís, Les Esglèsies, La Torre de Capdella, Espui, Espot, Son, Sorpe, Alós d’Isil, Montgarri, Arties, Buira, València d’Àneu, Sorpe, Llesp, Bosc de Gerdar i Pla de Beret. Una mica al sud-est trobem la no menys coneguda “Cavalls del Vent”, aquest ens porta a descobrir els paratges que envolten el Parc Natural del Cadí-Moixeró, en un recorregut de 85 kms a través de vuit refugis –Lluís Estasen, Prat d’Aguiló, Cortals de l’Ingla, Serrat de les Esposes, Niu de l’Àliga, Rebost, Sant Jordi i Gresolet- amb un desnivell acumulat de 10.200 metres. Aquest ruta també té la seva versió en BTT, “Cavalls del Vent MBT” amb una llargada de 225 kms, uns 14.600 metres de desnivell acumulat i que la podem realitzar en 3 o 4 etapes. Amb sortida i arribada a Bagà, també passem per Josa de Cadí, Cornellana, Fórnols, Tuixén, La Seu d’Urgell, Cerc, Aliàs, Ansovell, Cava, Arsèguel, Els Banys de Sant Vicenç, El Quer Foradat, Bèixec, Montellà, Nas, Pi, Bellver de Cerdanya, Talló, Refugi Cortals d’Ingla, Refugi Serrat de les Esposes, Riu, Urús, Masella i Refugi del Rebost. Dins del mateix parc també tenim altres opcions de ruta en bicicleta de muntanya, una es l’anomenada “Volta al Cadí-Moixeró”, Alàs/La Seu d’Urgell, Bellver de Cerdanya, Bagà i Cornellana, que la farem en 4 etapes, 226 kms i 6.230 metres de desnivell positiu; i l’altra es la “Pedals del Pedraforca”, que amb sortida i arribada a Gòsol i després de passar per Can Blanc, La Coma i la Pedra, Port del Comte, Tuixent, Molí de Fórnols, Fórnols i Josa del Cadí, cobrirem 97,6 kms, 6.820 metres de desnivell acumulat en un total de 2-3 etapes segons el nivell d’un mateix. Un altre itinerari que ens queda molt a prop i en format lineal, és el de les “Muntanyes Màgiques” i que des de la població de Ribes de Freser, al Ripollès, ens durà fins al poble d’Estana a la Cerdanya, després de travessar les comarques de l’Alt Berguedà i l’Alt Urgell. Aquest recorregut té una distància de 98,5 kms, amb un desnivell acumulat de 15.113 metres i a realitzar en 5 etapes, on entre les dues poblacions passarem pel Refugi Coma de Vaca, Alberg Pic de l’Àliga, Xalet Refugi UEC La Molina i el Refugi Sant Jordi.

Tornant cap al nord-oest, esta l’anomenada “Porta del Cel”, a través del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de l’Ariège, el circuit ve enllaçat a traves de quatre refugis -Certascan, Pinet, Vallferrera i el Càmping de Graus-, a més de passar pel poble de Tavascan. El desnivell acumulat d’aquest itinerari es de 10.875 metres amb un total de 65 kms, de manera opcional se’ns ofereix la possibilitat de coronar el cims de Certascan (2.853 metres), Pic de Montcalm (3.077 metres), Pica d’Estats (3.143 metres), Pic Verdaguer (3.129 metres) i el Pic del Sotllo (3.073 metres). L’any 2013, en Alejandro Gamarra, la persona que va idear la Porta del Cel, va crear un circuit paral·lel i que agafant part del mateix paratge i compartint dues de les quatre etapes duu el suggerent nom de “Muntanyes de Llibertat”. Aquest recorregut ens portarà al Càmping de Graus, Certascan, Le Presbytère-Aulús les Bains i l’Escolan, amb un total de 64 kms i 9.345 metres de desnivell acumulat. També dins de l’Alt Pirineu amb cinc etapes, 91 kms i 12.900 metres de desnivell podem recórrer la “Terra Incògnita”, nom que rep aquesta ruta i que ens porta per Castellbó, Ras de Conques, Os de Civís, Refugi de Gall Fer, Montenartró i acabem la volta al lloc d’inici, Castellbó, fent el Bony de Trescul (2.406 metres), Pic de Salòria (2.789 metres), el Pic de la Màniga (2.517 metres) i el Pui Urdosa (2.226 metres). Enllaçada en forma de vuit, amb quatre etapes, 78 kms i 6.814 metres de desnivell acumulat, passant pel Refugi Vall de Siarb (Llagunes), Refugi Comes de Rubió, Refugi Abadia de Montenartró i Rodés, trobem “Lo Cor de lo Pallars”, i entre les dues formen “LES RUTES DEL GRAN NORD”. Molt a prop, a les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, i passant pel Pla de les Corts, la Vall Fosca, la Vall de Manyanet i el Llac de Montcortès transcorre la ruta de “El Cinquè Llac”. Aquesta ruta marca la seva diferència envers les altres en el fet de que pernoctarem en cases de turisme rural. Una altra part curiosa es que cada una de les etapes porten noms bastant originals com ara La Geganta adormida, l’Aquelarre de Serraspina, el Pont del Diable, la Casa Encantada o el Llac de Montcortès. En total haurem de caminar 105 kms i fer uns 12.000 metres de desnivell acumulat. En ple Pallars entre el Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici, i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, trobem la ruta “Ramat de l’Est”. Aquesta travessa recupera les passes que l’any 1956 els escriptors Camilo José Cela i Josep Maria Espinàs van realitzar a peu per les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Val d’Aran i Alta Ribagorça. De moment hi trobem les 5 primeres etapes que ens portaran des de La Pobla de Segur fins a Àreu, passant per Peramer, Gerri de la Sal, Baro, Tornafort, Sort, Llesui, Rialp, Llavorsí i Tírvia. El tram a cobrir serà d’uns 86 kms i un desnivell acumulat de 7.600 metres. Just on finalitza aquesta ruta, podem iniciar la “Ramat del Nord”. Amb 114 kms de recorregut i 10.300 metres de desnivell acumulat, que ens portarà d’Àreu a Salardú passant per Ribera de Cardós, Escaló, Espot i Esterri d’Àneu. Continuant entre els dos Pallars, trobem “El Pas del Temps”, ruta que segueix l’eix de la Noguera Pallaresa a través de camins que han quedat oblidats pel pas el temps. En un total son 8 etapes, 113 kms i 5.735 metres de desnivell acumulat. Un altre recorregut que ens porta a la recuperació d’àntics camins utilitzats pels pastors es el “Camí de Retrobament” que uneix els territoris de l’Alt Urgell, Andorra i l’Ariège. Aquí se’ns plantegen dos itineraris, l’esportiu o el familiar, tot i que en més d’un lloc acabarem seguint el mateix. L’esportiu és una mica més exigent, ja que cobreix els 102 quilòmetres del recorregut en 6 etapes i el familiar té una distància de 107 kms i 9 d’etapes. Pel que fa al desnivell acumulat la veritat és que no hi ha gaire diferència, 6.074 metres per l’esportiu i 5.859 metres en el familiar. A cavall del Pirineu Oriental i la regió francesa de Midi-Pyrénées esta la “Carlit 50 Estanys“. Amb una distancia de 71,5 kms i un desnivell acumulat de 7.407 metres (4 etapes + l’Ascensió al Pic del Carlit), aquesta ruta ens permet endinsar-nos dins del Capcir i poder assolir pics com el Puig Peric (2.810 metres), Pic de Mortiers (2.605 metres), Puig Terrers (2.465 metres) i com a opcionals Puig de la Portella Gran (2.765 metres), Pic de l’Estany Faury (2.702 metres), Puig de la Grava (2.671 metres) i Puig Padrós de Lanoux (2.842 metres). També com a etapa opcional i punt culminant de la travessa se’ns planteja l’opció de realitzar l’ascensió a la Pica del Carlit (2.921 metres). En total, recorregut de quatre etapes passant per La Bullosa, Camporrells, En Beis i Les Vésines.
Entre l’Alta Ribagorça catalana i la Ribagorça Aragonesa, trobem la “Ruta 3 Valls”, una travessa que al llarg de 4 etapes ens durà en un recorregut d’uns 75 kms i 6.400 metres de desnivell acumulat a recorre la Vall de Boí, la Vall de Barravés i la Vall de Castanesa, passant per Pont de Suert, Erill la Vall, Aneto i Castanesa.

A la Val d’Aran també podem gaudir de diferents itineraris, potser un dels més populars seria el “Setau Sagèth o Setè Segell”, recorregut a través de pobles i colls, que durant molts anys han utilitzat els miners i pastors de la transhumància. Al llarg de 103 kms de recorregut i 9.100 metres de desnivell acumulat, aquest camí comença i acaba a Vielha, després de passar per Bossòst, Canejan, el Refugi Honeria, Bagergue, Salardú, Arties, i el Refugi de Conangles. El “Camin Reiau”, ens donarà l’oportunitat a traves dels seus 150 kms de recorregut amb 12.000 metres de desnivell acumulat i al llarg de deu etapes la possibilitat de conèixer un total de 33 pobles. “Encantats” es una ruta que ens proposa recórrer al voltant del Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici al llarg de cinc etapes, 92 kms i 9.068 metres de desnivell acumulat, també amb inici i final a Vielha desprès de passar per Baqueira, Sant Maurici, Boí i el Refugi de Conangles. El “Gran Bucle” es la unió del Setau Sagèth i la Ruta dels Encantats i que ens permet de conèixer les dues vessants d’aquesta part dels Pirineus, la sud i la nord. Al llarg de set etapes amb inici i final a la capital aranesa, passant per Bossòst, Refugi Honeria, Salardú, Espot, Boí i el Refugi de Conangles, haurem de cobrir un total de 140 kms i 12.900 metres de desnivell, se’n una de les rutes circulars més llargues dels Pirineus. Una altra opció potser més relaxada i no precisament pel seu recorregut si no per que anirem passant per les millors zones termals del Pirineu, es la que duu el nom de “Via Calda”. Aquesta es una ruta lineal i que ens farà passar les nits en hotels, amb un total de 5 etapes, 88 kms i 4.445 metres de desnivell acumulat. Si el que volem es fer un recorregut en bicicleta de muntanya per aquesta zona tenim dues opcions, “Pedals d’Occitània” entre la Val d’Aran i França itinerari de 226 kms de recorregut i 5.900 metres de desnivell positiu acumulat, passant per Bagnères de Luchon, Bourg d’Oueil, St, Bertrand de Cominges, Aspet, Les, entre d’altres amb inici i final a Vielha. “Era Roda 100% Aran”, recorregut al voltant de la Val d’Aran al llarg de 6 etapes, 210 kms i 7.600 metres de desnivell acumulat. Entre aquest paratge i la zona de Couserans, a França, trobem el “Pass’Aran“, una ruta de 64 kms i 10.205 metres de desnivell acumulat a cobrir en 5 etapes. Amb sortida i final al Refugi Amics de Montgarri, i passant pel Refugi d’Estagnous, la Maison du Valier, Gîte d’Etape d’Eylie i el Refugi de l’Étang d’Araing.

Entre la Cerdanya i Andorra, trobem la “Ruta dels Estanys Amagats”, amb un desnivell acumulat de 3.599 metres i una distància total de 73 kms, on ens anirem trobant amb els refugis de Cal Pere Sidro, Malniu, de l’Illa, Cap del Rec i Estanys de la Pera. En els paratges entre la Cerdanya y l’Alt Urgell hi ha l’opció del “Trinxat BTT” una ruta circular de 298 kms y 15.338 metres de desnivell acumulat, també se’ns ofereix la possibilitat de realitzat la “Trinxat BTT Express”, són 3 etapes, 194 kms i un desnivell positiu de 4.998 metres. Dins d’Andorra esta establert l’itinerari “Camí de l’Óssa” que recorre les parròquies d’Encamp i Escaldes-Engordany, i té una llargària de 36 kms i un desnivell de 2.125 metres. Podem pernoctar als refugis lliures (no guardats) de Fontverd, Riu dels Orris i de l’Illa, aquest últim si que està guardat. Seguint al Principat hi trobem la “Coronallacs”, una ruta que amb inici i final a Escaldes-Engordany ens porta per quatre refugis guardats que hi ha al país, Refugi de l’Illa, Refugi de Juclar, Refugi de Sorteny i Refugi del Comapedrosa, ens permet al llarg de 5 etapes, 92 kms i uns 13.736 metres de desnivell acumulat, gaudir d’algunes de les millors vistes panoràmiques. Seguint cap a l’est i ja en el Ripollès, aquest comarca ens ofereix també una seguit de circuits. “Travessa dels 3 Refugis”, itinerari que ens porta a través d’aquesta comarca i la de l’Alt Conflent, en ple Pirineu Oriental, amb inici i final a Queralbs, entre els refugis de Coma de Vaca, Ulldeter, Ras de Carançà i l’Alberg Pic de l’Àliga, amb uns 6.115 metres de desnivell acumulat 53,5 kms. En plena Vall de Ribes, i des del Santuari de Núria podem iniciar l’itinerari dels “Refugis del Torb”, aquí se’ns presenten tres opcions a l’hora de fer aquesta travessa. Torb Standard, 5-6 etapes, 73 kms i uns 9.000 metres de desnivell acumulat després d’haver passat per l’Alberg del Pic de l’Àliga, d’Ulldeter, Marialles, Mentet i Ras de Carançà. Si volem fer el cim del Canigó (2.786 metres) li hem de sumar 19,7 kms i 2.300 metres de desnivell (anar i tornar des de Marialles). La segona és la Torb Altitude, s’anomena així, ja que aquí optem directament per fer els dos cims emblemàtics de la ruta, Canigó (2.786 metres) i Puigmal (2.913 metres), 7 etapes, 126 kms, 15.245 metres de desnivell acumulat i repetint els mateixos llocs de pernoctació. I per acabar la Torb Slow, on aquí d’una manera més light, però més llarga i amb més desnivell, farem el mateix que l’Altitude, però aalargant els llocs per dormir i repetint les ascensions al Canigó i al Puigmal. En total seran 13 etapes, 141,6 kms i un desnivell acumulat de 17.680 metres. Aquest traçat transcorre al llarg de les comarques del Ripollès, el Vallespir i el Conflent. Aquestes dues zones geogràfiques de la Catalunya Nord també son lloc de dues rutes, el “Tour del Vallespir”, 6 etapes amb inici i final a Prats de Molló, i passant per Nostra Senyora del Coral, Sant Llorenç de Cerdan, Amélie-les-Bains, Refugi de Vetera i el Refugi de Sant Guillem de Combren, amb un total de 115 kms i un desnivell acumulat de 10.615 metres; i el “Tour del Canigó”, que al llarg de quatre etapes, 74 kms, 7.800 metres de desnivell acumulat i que partint del poble de Sant Guillem de Combren, i el pas pels refugis de Marialles, Vetera i Cortalets, ens permet de donar la volta al massís amb l’opció de coronar el cim. Una altra possibilitat, però aquesta molt més dispersa, es la que ens ofereix la ruta “Itinerànnia“, que entre les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Empordà, ens suggereix una sèrie de camins entrellaçats que ens poden dur a cobrir fins a 2.500 kms. Entre les comarques del Ripollès, Osona i el Gironès, en un format lineal i on destaca el seu desnivell de 2.235 metres gairebé en baixada, trobem la “Ruta del Ter“, que en 10 etapes i amb un total de 220 kms ens permet de seguir el curs del riu. També es pot fer en la seva variant per a bicicletes on la llargada serà la mateixa que n la seva versió a peu però en 4 etapes. El desnivell acumulat coincideix tant en una com en l’altra, 2.236 metres.
Si volem fer tots els tres mils que podem trobar a Catalunya aquí tenim la travessa que ens permetrà de fer-los tots en 10 etapes i que porta el nom de “3mils.cat”. Al llarg de gairebé 125 kms i un desnivell positiu de 9500 metres amb inici a l’Hospital de Vielha i final al Refugi de Vallferrera travessarem el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici. Els cims que podrem realitzar son el Tuc de Molières o Mulleres (3.010 m), Pic de Comaloforno (3.029 m), Besiberri Sud (3.024 m), Besiberri Nord (3.008 m), Punta Alta de Comalesbienes (3.014 m), Pic de Sotllo (3.072), Pic Verdaguer (3.129 m), Pic de Montcalm (3.077 m), Pica d’Estats (3.143 m), Punta de Gabarrò (3.114 m) i el Pic Rodò de Canalbona (3.004 m).

A cavall entre el Pirineu Aragonès i Francès, podem triar entre diferents rutes. La primera ens porta a seguir les passes d’un os, anomenat Camille, i que té com a habitat aquesta zona que s’inclou entre el Parque Natural Valles Occidentales a Osca i el Parc Nacional dels Pirineus situat a França. La ruta anomenada “La Senda de Camille” a vegades coincideix amb trams del GR-11, l’Alta Ruta dels Pirineus o el Camí de Santiago. Després de passar pels sis refugis del recorregut -Gabardito, Linza, Càmping Lauzart, Arlet, l’Alberg d’Aysa i Lizara- haurem caminat un total de 112,6 kms i acumulat un desnivell de 13.639 metres, 700 més si volem pujar al Bisaurín. La segona “La Alta ruta de los Perdidos“ ens ofereix les increïbles panoràmiques de dos gegants dels Pirineus, el Mont Perdut i el Vignemale. En aquesta ruta passarem pels refugis de Bujaruelo, Goriz, Pineta, Grange de Holle i Oullettes de Gaube. Podem triar l’opció que més ens convingui, 6, 7 o 8 etapes, depenent de si obtem per assolir els cims del Monte Perdido (3.355 m) i/o el Vignemale (3.298 m) amb un desnivell acumulat de 11.538 metres i un recorregut de 92,2 kms. Una altra és la “3000 Ibones”, 7 etapes i un desnivell acumulat de 14.035 metres, amb inici i final al poble de Fabrèges, passarem pels refugis de Migouélou, Larribet, Marcadau, Oulettes de Gaube, Balenari de Panticosa i el de Respomuso. Com a alicient tenim l’opció de pujar els pics de Balaïtous (3.144 m), Vignemale (3.298 m), Picos del Infierno (3.083 m), Pic d’Arriel (2.824 m) o el Pic de Palas (2.974 m). Mantenint-nos a la mateixa zona tenim dues opcions de rutes, Tour del Vignemale, 3 etapes, 49,27 kms i un desnivell acumulat de 6.051 metres. Aquí passem pels refugis de Bujaruelo, Oulettes de Gaube i el poble de Gavarnie. Si volem ascendir al Vignemale (3.298 m) li hem de sumar una etapa més. L’altra opció és el Tour del Glaciar del Monte Perdido, 3 etapes, 45 kms i un desnivell positiu de 4.397 metres. Amb sortida també del refugi Bujaruelo, passem pels d’Espuguettes i Góriz, on tenim l’opció de sumar una etapa més i pujar al Monte Perdido (3.355 m) abans de tornar cap a Bujaruelo. Ubicat en el Parc Nacional d’Ordesa i Monte Perdido trobem el “Monte Perdido Extrem” que ens permet triar entre tres circuits diferents, “Tour MPE” de 2-4 etapes, 46 quilòmetres i 3.823 de desnivell positiu; “Tour Ordesa” de 2-5 etapes, 71,5 kms i 4.785 metres de desnivell positiu; i el “Tour Glaciar” de 2-7 etapes, 123 kms i 8.428 metres de desnivell positiu, al llarg d’aquest magnífic paratge considerat en gran part Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. I molt a prop, a la Vall de Benasque, el “Circuito de los Tres Refugios o Vuelta al Posets” ens permet de donar la volta al cim del Posets (3.375 metres) en un recorregut de tres dies en un total de 32 kms i 5.025 metres de desnivell acumulat. En el mateix Parque Nacional Posets-Maladeta, podem trobar el “Tour del Aneto”, aquest ens porta a caminar entre la Val d’Aran, França i l’Aragó, i on se’ns plantegen diferents opcions que ens permeten rodejar aquesta magnífica muntanya amb els seus 3.404 metres d’alçada sent la més alta dels Pirineus. “Tour del Aneto Clásica”, 112 kms a fer en 6 etapes (una més si decidim pujar al cim) i un desnivell acumulat de d’12.010 metres. Al llarg del recorregut passarem per, Velhs deth Joeu, Hospice de France, Hospital de Benasque, Benasque, Cerler, Castanesa, Aneto (poble) i Vielha. “Alta Ruta Aneto”, en total són 5 etapes, les tres primeres coincideixen en el Tour Clàssic i a partir de la quarta anirem cap al Refugi de Corones i al Refugi de Cap de Llauset, on podem fer nit, per seguir cap al poble d’Aneto. L’endemà continuem cap a Vielha. En total haurem caminat 85 kms i un desnivell acumulat de 9.649 metres. “2 Parcs”, és l’unió del Tour de l’Aneto Clàssic i la Travessa d’Els Encantats, amb un total de 9 etapes, 150 kms i 14.500 metres de desnivell acumulat. En aquesta ruta un cop superat el poble d’Aneto ens endinsarem cap a la Vall de Boí, Aigüestortes i Sant Maurici per tornar cap a Vielha. Una altra ruta és l’anomenada “Senda de los Contrabandistas”. Aquest itinerari és un homenatge al Comte Russell, persona considerada un incansable home dels Pirineus i descobridor de moltes muntanyes d’aquesta part del Pirineu i també del francès, però que també va tenir contacte amb el contraban i els contrabandistes de Sallent de Gállego i de Canfranc. La travessa ens ocuparà 5 etapes i un desnivell acumulat d’uns 7.700 metres a llarg de 78,3 kms. Amb sortida i arribada a Canfranc, passarem per Ayous, Pombie, Sallent de Gállego i Escarrilla. Al Pirineu Aragonès també trobem unes quantes rutes circulars per fer amb bicicleta de muntanya, “Pirinés Epic Trail” que travessa al llarg de 5 etapes, 235 kms i 6.500 metres de desnivell acumulat, les comarques de la Ribagorça Oriental, Sobrarbe i l’Alta Ribagorça; “Turbón Tour”, que durant 2-3 etapes, 112 kms i 3.500 metres de desnivell acumulat ens durà a traves de la comarca de la Ribagorça. En aquesta mateixa comarca i trobem la “Gran Tour Ribagorza” que ens ocuparà un total de 3-5 etapes, 240 kms i 6.000 metres de desnivell acumulat; “Giro de Isabena”, 2-3 etapes, 106 kms i 2.750 metres de desnivell acumulat. “Giro del Montsec”, 2-3 etapes, 111 kms i 2.500 metres de desnivell acumulat. “Tena Xtrem”, ruta centrada a la Vall del Tena en ple Pirineu Aragonès i que al llarg de 2-3 etapes cobrirem 113 kms i 3.346 metres de desnivell acumulat.

Si ens endinsem una mica al Pirineu Francès podem trobar diferents opcions per poder conèixer aquest espectacular territori. A la zona del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises trobem el “Tour du Mont Valier”, que amb un recorregut de 53,8 quilòmetres i al llarg de 5 etapes, farem un desnivell acumulat de 8.610 metres gaudint del paisatge i des del Refugi de Fornet (aquest el trobem al Parc Natural de l’Alt Pirineu), lloc d’inici i final, passarem pel Refuge les Estagnous, Gîte d’Esbintz o Aunac, Gîte “La Coline Verte” i la Gîte de Rouze. Dins de la mateixa zona també hi ha el “Tour du Biros” que al llarg de 4 etapes, 46 quilòmetres i un desnivell acumulat de 6.010 metres ens durà a través del Parking d’Anglade, Refugi de l’Étang d’Araing, Gîte d’Etape d’Eylie i el Relais Montagnard de Bonac.
Si el que ens motiva és la bicicleta també podem optar a un parell de propostes dins de la regió de Hautes Pyrénées. Per realitzar en BTT, hi ha l’anomenada “Pedals del Tourmalet”. Aquí se’ns presenten tres opcions, opció A (3 etapes, 189 quilòmetres i +6.204 metres de desnivell), opció B (4 etapes, 189 quilòmetres i +6.205 metres de desnivell) i l’opció C (5 etapes, 194 quilòmetres i +6.510 metres de desnivell) i que ens farà passar per Arrens-Marsous, Aucun, Gaillagos, Agos-Vidalos, Argeles-Gazost, Boo-Silhen, Lourdes, Anclades, Les Angles, Arrodets-es-Angles, Germ sur Oussouet, Soulagnets, Bagnères de Bigorre, Baudeán, Campan, St Marie de Campan, Artigues, La Mongie, Barèges, Sirve, Viey, Luz St Sauveur, Grust, Cauterets, Pierrefite-Nestalas, Viscos, Arcivans-Avant i Bun. I si preferim el CICLOTURISME tenim “Le Défi Occitan”, que al llarg de 197 quilòmetres i un desnivell positiu de 4.350 metres ens durà durant 2 etapes pels següents llocs de pas: Vielha, Gausac, Es Bòrdes, Les, Pontaut, Fos, Arlos, St Beat, Boutx, Ger de Boutx, Julet d’Izaut, Antichan des Frontignes, St Pé d’Ardet, Genos, Sauvaterre des Comminges, Barbazan, Labroquère, Valcabrère, St Bertrand des Comminges, Sarp, Mauleón Barousse, Ferrère, Bourg d’Oueil, Cires, Caubous, Mayregne, St Paul d’Oeil, Bagnères de Luchon, St Mamet, Bossòst, Arres Dessus, Vilamòs, El Pont d’Arròs i Aubèrt.
Al nord del Valle del Roncal entre Navarra, França i Osca, trobem la Reserva Natural de Larra, i és entre aquests paratges on transcorre la “Ruta de las Golondrinas”. Una travessa que al llarg de 4 etapes i depenent de la variant triada alhora de fer-la tindrem un desnivell acumulat entre 8.100 o 5.300 metres, i 74 kms o 63 kms. La història ens explica que ha principis del segle XX moltes dones de les poblacions veïnes, creuaven els Pirineus a la recerca de treball a la indústria de l’espardenya a Mauleón. Aquest moviment migratori que es va generalitzar entre aquestes valls pirinenques de tardor a primavera els hi va fer adquirir de manera afectuosa el sobrenom de “golondrinas”. L’itinerari en forma circular ens porta per Belagua, Linza, Laberouat i La Pierre de Saint Martin.

Si volem seguir antics camins de comtats medievals entre l’Alt Berguedà, Cerdanya i Ripollès, la “Ruta de l’Ermità” es un itinerari el qual podem fer tan a peu al llarg de 105 kms i 6.270 metres de desnivell acumulat o en bicicleta de muntanya (Ruta de l’Ermità BTT) amb 168 kms i 5.821 metres de desnivell acumulat, i que ens permetrà recorre part d’aquestes tres comarques gaudint dels diferents monuments romànics. Amb inici al Berguedà, tot i no ser circular, no ens podem oblidar del “Camí del Bons Homes”, que des del Santuari de Queralt, a Berga, ens durà fins el castell de Montsegur, a França, recorrent els camins de migració que utilitzaven els Càtars o Bons Homes durant els segles XIII i XIV quan fugien de la croada i la Inquisició. Creuarem quatre comarques catalanes, el Berguedà, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Solsonès, i una de francesa, l’Arieja, en un total d’entre 190 0 222 kms depenen de la variant que escollim i un desnivell acumulat de 17.338 metres, a cobrir en 9-10 etapes. Si volem optar per la seva versió en BTT pràcticament passarem pels mateixos indrets però amb alguna important variació, si més no en quant a duresa d’algun dels colls que haurem d’assolir. Seràn 10 etapes amb un desnivell acumulat de 19.449 metres i amb les següents llocs de pas, Santuari de Queralt, Peguera, Saldes, Gósol, Gisclareny, Bagà, Escriu, Refugi Sant Jordi, Refugi Cortals de l’Ingla, Bellver de Cerdanya, Bolvir, Puigcerdà, La Tour de Querol, Cortvassil, Querol, Porta, Porté, l’Ospitalet, Mérens-les-Vals, Petchas, Orlú, Sorjat, Refugi de Chioula, Pradas, Comús, Pelailh, Fogàs-e-Barrinòu, Montsegur, Montferrier, Le Sau, Roquefixade, Leychert i Foix. Paral·lel a aquest circuit trobem el “Camí de l’Últim Càtar” que en concret, recrea el darrer viatge de Guilhem Belibasta, últim ancià o perfecte càtar conegut, nascut a Cubièra i mort a Vila-roja del Termenès, poblacions situades dins de l’actual regió francesa de Llenguadoc-Rosselló. La travessa va entre la població de Bagà al Berguedà i Tarascon d’Arièja a l’Arieja en les variants a peu o BTT i fins a Montaillou en la proposta a cavall. El recorregut ens ocuparà des de 10 etapes en la variant a peu, i de 8 en la de BTT. L’opció a peu té una distància de 190 kms i 15.165 metres de desnivell acumulat, i l’opció en bicicleta 196 kms per 12.015 metres de desnivell acumulat, passant per Bagà, Gósol, Josa de Cadí, Tuixent, Molí de Fórnols, La Seu d’Urgell, Castellciutat, Aravell, Castellbó, Cercèdol, Refugi de la Basseta, Farrera, Tírvia, Alins, Refugi de Vallferrera, Monicon, Auzat, Arconac, Illier, Aliat i Tarascon. Una altra versió d’aquestes rutes és l’anomenada “Alta Ruta dels Càtars” que amb sortida des de Berga i després de 7 etapes ens suposarà un desnivell acumulat entre 12.335 o 8.845 metres depenent de la variant que fem, ja que a la tercera etapa tenim la possibilitat de baixar al Refugi Lluís Estasen i pujar el Pedraforca i en l’última etapa també podem decidir d’acabar a Puigcerdà o a Porta. Seguint l’estela dels càtars, també trobem la “Càtars del PyrenSud”. Amb inici i final al Santuari de Queralt, se’ns presenten dues opcions, a peu (6 – 7 – 8 etapes) amb 176 kms i 6.500 metres de desnivell de pujada, passant per Gósol, Sant Llorenç de Morunys, Odèn, Solsona, Santuari del Miracle, Cardona i Espunyola; i en btt (5 etapes) 198 kms i un desnivell positiu de 6.300 metres, que ens durà per Gósol, Sant Llorenç de Morunys, Solsona, Cardona. Entre la Cerdanya i l’Alt Berguedà incloent el Parc Natural del Cadí-Moixeró trobem el “Camí de Picasso” que al llarg de 4 etapes, 59 kms i 5.040 metres de desnivell acumulat, se’ns ofereix la possibilitat de seguir les passes que va recórrer el pintor malagueny, juntament amb la seva companya Fernande Olivier, un traginer i una mula des de Guardiola de Berguedà fins a Bellver de Cerdanya la primavera de 1906. Entre l’Alt Berguedà i l’Alt Solsonès trobem la “Ruta Caracremada” una travessa que ens durà per les principals muntanyes del Pre-Pirineu Català com els Rasos de Peguera, la Serra d’Ensija, el Pedraforca, la Serra del Verd, la Serra del Port del Comte o la Serra del Busa i les poblacions de Gòsol i Sant Llorenç de Morunys. Tenim diferents opcions per escollir. 7 etapes, 140 kms i un desnivell acumulat de 19.650 metres, amb sortida i final a Rasos de Peguera i passant pel Càmping Repós Pedraforca, Gósol, Refugi de l’Arp, Alberg Torre Baró i el Molí de Bancells. 5 etapes, 93,3 kms i un desnivell acumulat de 9.820 metres, també amb sortida i final a Rasos de Peguera, passarem per Gósol, Refugi de l’Arp, Sant Llorenç de Morunys i Aiguadora. 4 etapes, 86,6 kms, i desnivell acumulat de 9.027 metres. Aquí variem l’inici i final per fer-ho des de Sant Llorens de Morunys. Els llocs intermitjos de pas seràn, Aiguadora, Gósol i el Refugi de l’Arp. Si només disposem de 3 dies podem realitzar alguna de les opcions que se’ns planteja gràcies a les “Microcremades”, Oriental (47,1 kms / 6.240 m), Central (72,7 kms / 5.436 m) i Occidental (59,3 kms / 5.452 m).
Entre el Collsacabra i el Montseny trobarem per poder realitzar en bicicleta de muntanya i per fer-la en 2 etapes amb 105 kms i 2.900 metres de desnivell positiu, la “Pedals d’en Serrallonga”. Una altra ruta lineal ens pot portar a recórrer “Els 3 Monts”, la travessa que ens duu a traves dels Parcs Naturals del Montseny, Sant Llorenç del Munt i Montserrat, a través de 6 etapes, 105 kms i 6.500 metres de desnivell acumulat. Amb inici al Monestir de Montserrat i final al poble de Montseny, la travessa es portarà per Monistrol, Mura, La Mola, Sant Llorenç Savall, Sant Feliu de Codines i Tagamanent.

Entre les comarques tarragonines del Montsià, Baix Ebre i la Terra Alta, i la del Matarranya a Terol, ens trobem amb els “Estels del Sud”, que també de manera circular en un recorregut de 5 etapes amb 108 kms i un desnivell acumulat de 10.250 metres, ens portarà pel Parc Natural dels Ports de Beseit, a través de Paüls, Arnes, Beseit, Refugi Font Ferrera i Nou Refugi Caro. Continuant a les comarques de Tarragona, en aquest cas per la Conca de Barberà i la del Priorat, podem recorre l’àrea de la Serra del Montsant i les Muntanyes de Prades, que al llarg de 90 kms i uns 8.900 metres de desnivell acumulat, ens ofereix la “Ruta dels Refugis” i que amb inici i final a Cornudella de Montsant, ens durà per La Mussara, Mont-Ral i Prades. Entre les terres de Tarragona i de Lleida, en trobem una que es podria considerar més mística, la “Ruta del Cister”, que ens durà a visitar els monestirs de Santes Creus, Vallbona de les Monges i Poblet, i passant també per les poblacions de Prenafeta i Montbrió de la Marca a través de les comarques de la Conca de Barberà, l’Urgell i l’Alt Camp, al llarg de 5 etapes, 105 kms i 5.200 metres de desnivell acumulat. També existeix una versió per tal de cobrir-ho en BTT, “Pedals del Cister”, 108 kms i 12.375 metres de desnivell acumulat i a realitzar en 3, 4 o 5 etapes. A nivell més històric podem recórrer les 28 etapes agrupades en 9 trams l’anomenat “Senders de 1714”. Aquest itinerari ens durà des de Sant Boi a Lleida amb un total de 645 kms i 33.441 metres de desnivell acumulat, passant pels llocs més rellevants del fets de la Guerra de Successió com, Sant Boi de Llobregat, Barcelona, Terrassa, Talamanca, Moià, Vic, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Quirze de Besora, Ripoll, Castellar de n’Hug, Bagà, Gósol, Fórnols, La Seu d’Urgell, Tuixent, Sant Llorenç de Morunys, Solsona, Cardona, Salo, Serra de Castelltallat, Prats de Rei, Jorba, Cervera, Vallfogona de Riucorb, Vallbona de les Monges, Fulleda, Les Borges Blanques i Aspa.
Deixant de costat les rutes que podríem considerar més habituals o convencionals, també en trobem d’altres que encara que no estiguin centralitzades a la zona dels Pirineus ofereixen unes sensacions molt fascinants: A la zona de Picos de Europa existeix el circuit anomenat “Anillos de Picos”, aquest recorregut el podem realitzar en tres modalitats segons la durada o l’exigència que li vulguem donar. De més curt a més llarg trobem, Anillo Vindio (4 etapes, 63 kms i 3.900 metres de desnivell positiu), Anillo Extrem (7 etapes, 82 kms i 7.050 metres de desnivell positiu) i Anillo 3 Macizos (9 etapes, 110 kms i 9.350 metres de desnivell positiu). A prop de Madrid trobem la “Alta Ruta de Guadarrama” on podem triar dues modalitats, a peu o en BTT, la primera ens ocupa 6 etapes, 13.430 metres de desnivell acumulat i 127 kms de recorregut passant per Rascafría, La Granja, Puerto de los Cotos, Miraflores, La Pedriza, Puerto de Navacerrada i retorn a Rascafría. L’opció en BTT també és en 6 etapes, una mica més de 12.000 metres de desnivell acumulat i 205 kms. Les poblacions són pràcticament les mateixes amb alguna variació, Rascafría, La Granja, Puerto de Navacerrada, Mataelpino, Miraflores, Gargantilla de Lozoya i de nou Rascafría. Relativament a prop, a la Comunitat de La Rioja, hi ha la ruta “Ruedas de Lana”. Aquesta travessa per realitzar en BTT, ens durà al llarg de 262 kms i 7.100 metres de desnivell positiu per camins per on des de fa segles els pastors feien el camí de la transhumància i recorre indrets com, el Valle del Alto Oja, Valle del Cárdenas, Sierra de Cameros Nuevo, Valle del Iregua, Parque Natural Sierra de Cebollera, Valle del Urbión, Valle del Najerilla o la Sierra de la Demanda. Al llarg de 4, 5 o 6 etapes amb inici i final a la població d’Ezcaray, passarem també per San Millán de la Cogolla, Torrecilla en Cameros, Villoslada de Cameros, Venta de Piqueras i Viniegra de Abajo. La “Ruta dels 7 Pobles” és una ruta circular que uneix set pobles de la Tinença de Benifassà situada al nord de Castelló. Tenim dues variants a escollir, depenen del quilometratge que vulguem fer. La primera té una distància de 74,4 kms amb un desnivell acumulat de 7.834 metres i la segona amb 93,1 kms i un desnivell acumulat de 10.930 metres, totes dues opcions es poden realitzar entre dues o cinc etapes. Els set pobles que trobarem a la ruta són, El Boixar (punt d’inici i arribada), Coratxà, Castell de Cabres, Bel, La Pobla de Benifassà, El Ballestar i Fredes. També existeix una versió per poder realitzar-la en BTT sota el nom de “Els 3 Regnes en BTT” i que ens porta pel Parc Natural dels Ports, el Parc Natural de la Tinença de Benifassà i la comarca del Matarranya, a cavall de Catalunya, Aragó i el País Valencià. Aquí també podem escollir entre dues modalitats depenent de si volem fer-la en dues (129 kms i 4.400 metres de desnivell acumulat) o tres etapes (183 kms i 5.650 metres de desnivell acumulat). A cavall entre Guipuscoa (País Basc) i Navarra, trobem l’anomenada “Ruta del queso Idiazabal” o “GR-283”. Aquesta ruta temàtica i circular ens durà per les comarques de Goierri, Alto Urola i Alto Deba, ubicades dins dels Parcs Naturals d’Aralar i Aizkorri-Aratz. El recorregut el podem realitzar en 6 etapes amb un total de 95,7 kms i un desnivell acumulat de 9.777 metres. Durant la travessa passarem per les poblacions de Segura (punt d’inici i final), Mirandola, Arantzazu, Etxegarate, Lizarrusti i Ordizia.
I si el que ens motiva són les illes, també podem trobar algun recorregut que ens durà de refugi en refugi i altres que haurem de pernoctar en pobles. A Menorca hi ha el “Camí de Cavalls” o “GR-223”, que ens permet de recorre tot el perímetre de l’illa gairebé sempre amb el mar al nostre costat. Amb un total de 187 kms i un desnivell acumulat de 4.650 metres, podem realitzar la volta en 10 dies passant per Maó, Es Grau, Port D’Addaia, Fornells, Binimel·là, Cala Morell, Ciutadella, Son Xoriguer, Sant Tomàs i Binissafúller. Durant el recorregut també podrem gaudir de la visió dels diferents fars que trobarem a l’illa, Punta Nati, Sa Farola, Cap d’Artrux, Illa de l’Aire, Sant Carles, Favaritx i Cap de Cavalleria, per veure aquest últim haurem de caminar 6 quilòmetres -anar i tornar- amb un desnivell de 150 metres. Just a l’illa del costat, Mallorca, hi trobem el “Camí de Pedra en Sec” o “GR-221”. Aquest ruta lineal ens durà des del Port d’Andratx fins el Port de Pollença, en total 8 etapes i 138 kms, amb uns 5.900 metres de desnivell acumulat, passant pels refugis de S’Hosteleria del Castell d’Alaró, Son Tries, Can Boi, Muleta, Tossals Verds, Son Amer i Pont Romà.

Aquest son alguns dels nombrosos itineraris que podem trobar avui en dia, però existeixen molts més, i d’altres que aniran apareixent. Tot això ha fet que d’una manera o altra es tornessin a revalorar els refugis de muntanya i recuperar antics camins que havien quedat en l’oblit.

RUTES ENTRE REFUGIS

Per si vols compartir aquesta crònica