POMPEU FABRA, EXCURSIONISTA
Pompeu Fabra tenia el convenciment que l’excursionisme ensenyava a conèixer i estimar la terra, i això era una cosa indispensable per a la formació de la persona, i també per a l’articulació de la nació catalana. Potser per això, quan tenia 74 anys, mentre era a l’exili a Prada de Conflent, improvisant tal vegada una breu descripció de la seva intensa i productiva vida, va manifestar: «Tots els esports em plauen, però l’excursionisme sobretot. Per a mi ha estat el complement de la meva vocació filològica. Ni la pràctica de l’excursionisme ni l’estudi de la llengua no m’han donat mai cap disgust».
Tot i que Fabra va ser un bon excursionista, no en el sentit d’explorador o conqueridor de grans reptes alpinístics, sinó com un perfecte amant de la muntanya, el cas és que no va deixar gairebé res escrit de les seves excursions. Per tant, la informació que ens ha arribat d’aquesta faceta de la seva vida és més aviat escassa, pobra, mancada de detalls. Sovint la font prové d’alguns amics o deixebles, que van deixar escrits brevíssims comentaris, com per exemple Francesc Arnó i Santos, membre de la colla d’«Els Pompeus», que reporta les excursions de Fabra a la Costa Brava. Els comentaris de Joan Coromines, deixeble de Fabra, duen també una mica més d’informació: els famosos Campaments Fabra als Pirineus o l’excursió a la serra de Busa. Així mateix, encara ens ha quedat constància d’una llarga i original travessa que Fabra va fer en diverses jornades, a peu i en barca, que anava des de Fraga fins a l’antic i desaparegut far de Buda, a l’illa de Buda, al delta de l’Ebre.
A l’inici d’aquesta activitat excursionista, podem dir sense por a equivocar-nos, que les primeres caminades de Fabra eren senzilles, simples passejades pels voltants de Barcelona, per admirar i gaudir la natura, com per exemple la llarga excursió que va fer amb el seu amic Jaume Massó i Torrents a Collserola, del qual hom diu que l’hauria ini- ciat en aquesta afició per la muntanya. Massó i Torrents va ser un home important en el seu temps: escriptor i erudit, fundador de L’Avenç, la més important revista modernista i catalanista. Aquest va ser l’itinerari: Fabra i Massó i Torrents van sortir a les cinc del matí de la plaça de Catalunya cap a Sarrià, Molins de Rei, el Papiol i Rubí fins a Sant Cugat, i van tornar a Barcelona pel Tibidabo i Sant Gervasi de Cassoles. Més endavant, de molta anomenada va ser la travessa pirinenca de Ripoll o Ribes de Freser a Toès, passant per Núria, el Noucreus i la vall de Carançà, i als estanys de Noedes, que també va fer acompanyat de Massó i Torrents –amb qui després pujaria a les Agudes i al Carlit–, l’escriptor Joaquim Casas-Carbó i els músics Enric Granados i Enric Morera. S’explica d’aquesta excursió que, en fer-se fosc, van haver de passar la nit al ras, a la vista del massís del Canigó. L’anècdota és que d’aquest bivac forçós en va néixer una òpera: La fada, amb lletra de Massó i Torrents i música del mestre Morera, estrenada el 14 de febrer de 1897 al Teatro del Prado de Sitges, en el marc de les festes modernistes de Sitges. L’acció se situa al gorg Negre, a les muntanyes del Conflent i la Fenolleda, durant el regnat de Jaume I.