PLA DE LA FEIXA

UN PETIT OASI DE PAU A LA CERDANYA

Crònica escrita per MARTA JUNYENT PRAT  guarda del REFUGI DE LA FEIXA
La Cerdanya és una vall especial situada a la part més oriental dels Pirineus. Gràcies a la seva orientació est-oest és la regió de la serralada amb més hores de sol. És una vall molt turística, molt humanitzada, però que també amaga petits paradisos naturals. En aquest reportatge us explicarem excursions i rutes que tenen com a base el Pla de la Feixa, situat en una zona d’alt valor paisatgístic i que gaudeix d’una protecció especial: Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) la Tossa Plana de Lles – Puigpedrós.

En aquesta zona de caràcter alpí, trobem el record de l’última glaciació en forma de cubetes i grans blocs de granit, llacs, pastures i boscos de pi negre. També habiten espècies animals protegides com el gall fer i la perdiu blanca. També a les nits de finals de febrer es pot escoltar el cant del Mussol pirinenc. S’hi poden realitzar activitats tot l’any: senderisme, raquetes, bicicleta de muntanya, observació d’estels, observacions naturalistes … cada estació és un contrast de colors i riquesa. El mantell blanc a l’hivern convida a fer excursions amb raquetes o esquís per les seves suaus relleus i boscos de pi negre; la primavera és exultant de colors amb la seva varietat de flors d’alta muntanya; a l’estiu, la generositat solar estimula a fer excursions d’altura, per les seves prats verds i cims afables; i la tardor és magnífic, ple de tonalitats amb les seves postes de sol i varietat de bolets.

SENDERISME I ASCENSIONS

ESTACIÓ D’ESQUÍ NÒRDIC DE GUILS FONTANER – REFUGI DE LA FEIXA
És una caminada molt agradable d’uns 3 kms i 270 m de desnivell en la qual obtindrem vistes de la vall de la Cerdanya i de la serra del Cadí fins arribar a al Pla de la Feixa amb el seu bucòlic refugi. Segueix el traçat de la Senda GR11 (marques de pintura vermella i blanca). A l’estiu hi ha una pista apta per a vehicles, que des de l’estació d’esquí nòrdic porta a el Refugi de la Feixa, però és molt més recomanable arribar a el refugi a peu pel sender GR11.

REFUGI DE LA FEIXA – ESTANY DE MALNIU – ESTANY DE MAL (RUTA DELS ESTANYS)
És de les rutes més clàssiques de la zona ja que ens endinsa de manera suau gairebé sense desnivell a una zona lacustre molt bonica. Són uns 3 kms fins a l’Estany de Malniu. Des del refugi seguim la pista a la dreta, coincidint amb el traçat GR11 uns 10 minuts, fins que arribem a una esplanada on abandonem el GR11 que es dirigeix ​​a l’Refugi de Malniu, i agafem un camí a la dreta amb fites i marques de pintura (120b). Poc abans d’arribar a l’estany, el nostre camí creua una tanca i s’ajunta amb un altre camí que ve de l’Refugi de Malniu (sender PR – itinerari 119). El camí segueix serpentejant entre el bosc fins que arribem a l’estany pel seu costat sud. Si volem allargar l’excursió, podem dirigir-nos a l’Estany de Mal, un altre dels estanys d’origen glacial de la zona i molt més amagat. Per a això agafarem un camí a la dreta de l’estany de Malniu que va guanyant alçada paral·lel a una tanca. Passarem pel Prat Fondal, excel·lent mirador de la zona i seguint fites i marques de pintura arribarem a l’Estany de Mal. De l’Estany de Mal hi ha un camí que ens retorna a l’Refugi de la Feixa, però actualment està clausurat per respecte a espècies protegides. Aquesta primavera està prevista la senyalització d’un camí alternatiu per part del Guarda de la Reserva de Fauna en col·laboració amb el Refugi de la Feixa, amb el que sortirà un bonic itinerari circular.

REFUGI DE LA FEIXA – PIC DEL CASTELL DE LLADRES
El Castell de Lladres és un petit pic situat entre els estanys de Malniu i de Mal. Aquesta és una ascensió solitària, per als més aventurers. Sense ser difícil, sortirem de les rutes més concorregudes de la zona i mitjançant una petita grimpada culminarem aquest cim, un privilegiat mirador de la zona. Per a això seguirem la ruta fins a l’Estany de Malniu i de Mal. Un cop al Prat Fondal abandonarem la ruta a l’estany de Mal i amb el Castell de Lladres de referència, seguirem unes fites que ens condueixen al seu cim. 9 kms aproximadament i 380 m de desnivell.
ESTACIÓ D’ESQUÍ NÒRDIC GUILS FONTANERA – REFUGI DE LES CASES – REFUGI DE LA FEIXA (CIRCULAR)
Aquesta és una proposta circular d’uns 8 kms i de 2 h 30 min. Al nucli de l’estació trobarem un pal indicador. Agafarem l’itinerari 212. Aviat veurem la primera passarel·la que creua un torrent. El camí entra al bosc fins a enllaçar amb l’itinerari 205. Aquí s’obren les vistes i en poca estona arribem a el refugi de les Cases (refugi pastoral). Seguirem per camí evident fins a una esplanada on girarem a l’esquerra per agafar un corriol que puja pel bosc. Aviat trobarem una intersecció (caldrà agafar el camí 204, el que segueix recte). El sender en aquest tram puja bastant. A l’altura de el barranc de la Comella enllaçarem amb una àmplia pista d’esquí nòrdic que gira a l’esquerra (itinerari 202). Aviat abandonem aquesta pista i agafem una altra a la dreta que ens conduirà a la pista de la Feixa (transitada per vehicles). La seguim una estona fins que en un revolt pronunciat prenem un corriol que surt a la dreta. Seguirem un rierol, creuarem un fil de bestiar i ens trobarem una conducció d’aigua. Aquí seguirem sense camí definit fins a trobar la Font de la Feixa i el Refugi de la Feixa. Sortim del refugi creuant el Pla de la Feixa i seguim l’itinerari GR 11 que baixa cap a l’estació de Guils-Fontanera (fites i marques). Gaudirem d’extenses vistes de la vall de la Cerdanya.

REFUGI DE LA FEIXA – PUIGFARINÓS – PUIGPEDRÓS – ESTANY DE MALNIU (CIRCULAR)
La que descrivim a continuació és la més espectacular i completa ruta per coronar el pic de Puigpedrós (2.915 m) des del refugi guardat de la Feixa. Recomanem portar Gps ja que no és una ruta amb corriols molt definits. Des del Refugi de la Feixa ens dirigirem a la Font de la Feixa i baixarem fins trobar-nos amb la pista de terra que puja a el refugi, la seguirem uns metres fins que prendre una pista secundària a l’esquerra. La seguim fins que creua un barranc, d’allí surt un camí no molt definit fins arribar a la zona del Gespetar, per on buscarem la millor manera de pujar la pendent i arribar a la carena. Hi ha una tanca de bestiar que ens servirà de referència. Un cop a la carena, anirem guanyant alçada fins arribar a al Pla dels Empedrats, zona on caldrà extremar les precaucions en cas de boira. Un cop culminat el Puigfarinós (2.571 m), seguim cap al Padró de la Tosa i d’allí al Puigpedrós. De retorn, per completar aquesta ruta circular, passarem pel pic de les Molleres del Puigpedrós i baixarem cap a l’estany de Malniu. D’allí cap el Refugi de la Feixa seguim el camí dels estanys fins a la pista que ens conduirà al refugi. 16 kms i 982 m de desnivell.

GR-11
Per la zona discorre la travessia pirinenca GR11, que uneix el Cap de Creus a Catalunya amb el Higer Lurmuturra. Hi ha diferents refugis guardats o lliures que faciliten organitzar les jornades segons les preferències del senderista. En poca distància tindrem el contrast entre la vall i la ciutat de Puigcerdà amb l’ambient d’alta muntanya. A destacar la bellesa dels boscos de pi negre del Pla de la Feixa i Malniu, l’espectacularitat del circ d’Engorgs amb els seus llacs i les pintoresques valls de la Llosa i de Vallcivera. Zones de pas: Puigcerdà – Guils – Refugi de la Feixa – Refugi de Malniu – Refugi lliure Folch i Girona – Portella d’Engorgs – Cabana dels Esparvers – Vall de Vallcivera – Refugi de l’Illa (Recomanable preguntar abans sobre l’estat dels refugis lliures.)

BICICLETA DE MUNTANYA

L’entorn de Pla de la Feixa gaudeix de multitud de pistes i senders per a la pràctica de la bicicleta de muntanya, ja sigui en rutes d’un dia, com enllaçant diverses etapes.

PUIGCERDÀ – GUILS FONTANERA – PLA DE LA FEIXA – REFUGI DE MALNIU – GER (CIRCULAR)
És una ruta amb un desnivell de 1250 m i uns 50 kms. Puja des de la vall fins a l’estació d’esquí de Guils Fontanera per asfalt, d’allí comença una pista de terra que passa pel Refugi de la Feixa, el Refugi de Malniu i baixa per Montmalús fins al poble de Ger. D’allí seguir una pista fins Bolvir i Puigcerdà. Pràcticament tot el camí és per pista forestal o asfalt, tret d’algun tram de trialera.

PUIGCERDÀ – GUILS FONTANERA – PLA DE LA FEIXA – ROC ROI – NIULA – GER (CIRCULAR)
Ruta semblant a l’anterior, només que ens desviem a l’alçada del Pla de la Feixa a cercar el turó de Roc Roi on hi ha unes precioses vistes panoràmiques, per baixar pel GR i després per camins fins Niula i Ger. De Ger podem creuar la carretera per agafar el camí de Sant Jaume que va paral·lel a el riu Segre. Aquesta ruta alterna còmodes trams de pista amb camins de descens vertiginós. El desnivell és d’uns 1200 m i 40 kms de recorregut.

Rutes fetes per Marc i Sílvia de www.engarrista.com

RAQUETES I ESQUÍ DE MUNTANYA

A l’hivern està zona és idònia per fer excursions amb raquetes o esquís de muntanya. Els relleus són suaus i si no es puja als pics no hi ha cap perill d’allau.

ESTACIÓ D’ESQUÍ NÒRDIC DE GUILS FONTANERA – REFUGI DE LA FEIXA
L’estació és un bon punt de partida per a la pujada a al refugi. El camí segueix el traçat de l’GR11, com la ruta d’estiu descrita anteriorment. Es poden llogar raquetes si cal. A tenir en compte que quan l’estació està oberta hi ha una barrera amb limitació horària a l’altura de el poble de Guils (oberta de 9 a 17 h). A l’estació cobren forfet de pas.

REFUGI DE LA FEIXA – ESTANY DE MALNIU – ESTANY DE MAL (RUTA DELS ESTANYS)
És la mateixa ruta descrita com a ruta de senderisme. Caldrà tenir en compte l’horari de l’estació o bé realitzar-la en dues etapes, amb pernocta al Refugi de la Feixa.

GUILS FONTANERA – REFUGI DE LA FEIXA – PUIGPEDRÓS És una bonica i llarga ascensió en la qual caldrà tenir en compte les condicions de la neu. La ruta comença seguint el GR11 fins al Refugi de la Feixa, d’allí s’arriba planejant fins al Refugi de Malniu i se segueix per la ruta normal al Puigpedrós: poc després del refugi, cal abandonar el GR11 i pujar per un pendent mantinguda. El cim del Puigpedrós és un monticle de pedres després d’una zona plana. És un dels cims més emblemàtics de la Cerdanya (2.915 m). La baixada la farem pel mateix camí. Són uns 20 kms i 1200 m de desnivell. És recomanable partir l’excursió en dues etapes.

MARTA JUNYENT PRAT

Guarda del Refugi de la Feixa. Apassionada de la muntanya i la natura. Practica senderisme, alpinisme, esquí nòrdic i escalada en gel. Ha escrit ressenyes per a la revista Vèrtex (Revista de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya). Actualment bolcada en donar un bon servei i atenció al REFUGI DE LA FEIXA, sobretot en la seva vessant social, educativa i respectuosa amb la natura; promovent que es materialitzi en un intercanvi positiu entre la societat i el medi ambient.
Per si vols compartir aquesta crònica