Davallem per l’altre coster a l’encontre d’una drecera que ens aboca tot seguit a l’ampla pista per on passa el PRCV-75 8 i la ruta de la Rogativa Vallibona – Pena-roja. La creuem en perpendicular i remuntem la costa per un rònec assagador que volta el cim de la Solana. Pel comellar amunt segueix un senderó i gairebé al capdamunt enllacem amb una pista quan som molt propers a la font Freda. La seguim per l’esquerra i ens plantem dalt de la collada assolada on hi ha, vora una menuda caseta, un enforc de camins: a la dreta vers Pena-roja, a l’esquerra al capçal de la mola de Mitjavila. Seguim aquest darrer fins assolir el vèrtex geodèsic de la Puntassa, fantàstica miranda encarada a la comarca del Matarranya. Just al dessota, en un racó frescal i voltada d’estimballs, hi ha la cova de la Puntassa.
Retrocedim sense arribar a la bifurcació abans esmentada i ens desviem per unes roderes que ressegueixen la mola de Mitjavila, en direcció SO. Passem a frec de la boca de l’avenc de l’Ase. En el seu interior, trobarem estalagmites i forats que ens sorprendran gratament. Continuem per la lloma gaudint d’excel·lents panoràmiques, fins que el camí es desdibuixa i es perd, moment en què ens decantarem a l’esquerra per baixar pel fons de la valleta abancalada on hi ha el maset del Cinto. Al capdavall arribem a la confluència de la pista de la mola de Mitjavila amb la del PR CV-75 8.
Per aquesta darrera ruta, vers Ponent, anem resseguint la planassa i en breu ascens trobem la font del Catxo. Fem una llaçada per aconseguir la llarga lloma de la serra de Sant Cristòfol. Continuem pel camí que la ressegueix de punta a punta, gaudint tothora de vistes superbes. Al dessota i molt proper hi ha el solitari corral de Vilalta, al bell mig d’una clota herbada, tancada per espadats calcaris. Finalment arribem a l’extrem occidental de la serra on s’aferren desemparades les ruïnes de l’ermita de Sant Cristòfol. S’atalaia proper el poble d’Herbeset i més enllà, el muntanyam dels ports de Morella.
Retrocedim un xic a trobar el pas de baixada al mas de Vilalta, assenyalat amb una grossa fita i un pal indicador. La senda perd alçada veloçment per un grauet i després dins el carrascar, fins a deixar-nos propers al magnífic mas de Vilalta. Els edificis rònecs es troben emplaçats en un indret corprenedor, són d’una arquitectura harmònica i d’una sobrietat imponent.
Retornem al PR V-75 8 i flanquegem en diagonal el coster per bancals abandonats. No triguem a davallar per un bonic grau rocallós. Dins el bosc ombrívol, abastem la pista poc fressada que ens durà fins Lo Maset, tot bandejant el PR que segueix recte cap a Castell de Cabres. Revoltant el vessant, ens plantem a Lo Maset. Posats davant la seva façana, ens adonem de la fesomia humil d’aquest edifici perdut en els confins més recòndits de la Tinença. D’estructura poc sobresortint, destaca una bella balconada enfustada. El bosc i els espadats encerclen l’edifici solitari. De la part davantera del mas neix la vella senda que baixa fins al llit mateix del riu Escalona. Enfront destaca una esvelta punta calcària. És un indret agradable i frescal, amb les aigües del rierol que formen petits tolls.
Creuem la llera i connectem amb l’inici del sender que munta a Castell de Cabres per l’enfondit i emboscat barranc de la Saltadora. El recorregut és molt atractiu, tot circulant entre les roques i l’arbrat esponerós que creix en aquest fondal. A dalt apleguem la senda principal per on transita el PR que hem deixat després del mas de Vilalta. Trobem encara bocins que conserven l’empedrat original. Al capdamunt ens plantem en el colletó del darrera del turó de Castell de Cabres. Tot seguit arribem a aquesta població, bastida en els altiplans més occidentals de la Tinença.
EL BARRANC DE LA GATELLERA I VALLIBONA, EL POBLE ARRAULIT SOTA LES CINGLERES
Sortim de Castell de Cabres paral·lels a la carretera, pel camí que baixa vers llevant per la comalada. Trobem uns pins negrals excepcionals, els pins de la Coveta, amb un bell brancatge. A la confluència de barrancs, deixem el PR i seguim el camí en direcció sud. Creuem la carretera i en perpendicular enfilem l’ampla ruta arranjada que mena a Vallibona. Travessem l’endreçat bosc públic del Boveral. Després d’un curt tram cimentat, assolim en pujada la colladeta on hi ha una trifurcació d’itineraris. Prenem el trencall de l’esquerra que volta el turó i ens aboca a l’esplanada del mas de Boix, on hi ha un excel·lent mirador encarat a les barrancades que guaiten a la immensa vall del riu Cervol. Les muntanyes de l’horitzó formen l’ampla serra de Turmell.
Passem ran dels edificis desendreçats del mas de Boix i per uns esglaons davallem al bassis de la font. Apleguem l’ample camí que davalla pel carrascar que cobreix completament la fondalada. En la propera bifurcació prenem el ramal de la dreta i ben aviat enfilem un senderó que baixa fins l’era isolada i l’enrunat mas de Cardona. Les fites ens ajuden a trobar el pas davalladís que ens duu al fons mateix del barranc. En aquest punt obviem la senda més fressada i seguim per la vora de la llera del barrancó. Salvem un curt engorjat i en diagonal connectem amb el GR 7 que transita pel fons de l’esplèndid i salvatge barranc de la Gatellera.
Aigües avall el sender s’endinsa dins el pinar ombrívol. No obstant això, la traça no triga a diluir-se en el codolar de la llera del barranc que fa més penosa la marxa. L’indret és feréstec i escabrós en extrem, els estrets de la Gatellera formen unes gorges sinuoses molt atractives i espectaculars. En acabat, arribem als rodals més humanitzats del mas Bordet. Al dessobre, dissimulat, hi ha el mas de la Gatellera. Enllà dels bancals trobem un pas ample que en duu als ullals de la Gatellera, naixement d’aigua que es canalitza fins a Vallibona. Enllacem amb la ruta arranjada que baixa en llargues marrades de Castell de Cabres. Som al planell encinglerat del mas del Grau. La perspectiva de l’enfondida Vallibona al darrera dels espadats que clouen el barranc és superba. Continuem pel camí vell que davalla per un grauet i estalvia una llaçada de la pista. Per aquesta ruta enquitranada penetrem a la part alta del poble de Vallibona.
L’aplec de cases de Vallibona és molt pintoresc. Sens dubte és el poble més bonic del recorregut. Els seus carrers baixen fins al riu Cervol, on sota l’ombra de l’arbreda i a tocar de les aigües hi ha la font Vella. Els edificis es troben arranjats i alguns decorats amb motius tradicionals. La fesomia del conjunt urbà és diferent dels llogarrets de la Tinença, denota un caràcter més mediterrani i un clima menys fred. Precisament, el topònim Vallibona és l’antònim de Vallivana que vol dir ‘vall buida’, lloc proper amb un anomenat santuari que es troba en el terme de Morella, a l’altre vessant de la serra de Turmell.