WOMAN'S BACK, UN PROJECTE PER A LA VIDA

LA PRIMERA MOTXILLA ADAPTADA
PER A LES DONES QUE HAN PATIT UN CÀNCER DE MAMA

Crònica escrita per MARIA PRANDI CHEVALIER i publicada a la revista MUNTANYA número 930
Fotografies de Woman’sBack®
Woman’sBack® és la primera i única motxilla per a les dones que han superat un càncer de mama. Creada i dissenyada per Maria Prandi Chevalier, aquesta original motxilla està pensada per a dones que vulguin fer una activitat física i dur motxilla, però sense haver de suportar la càrrega de pes a la zona operada. D’aquesta manera es redueix el risc de desenvolupar un limfoedema al braç i, així, poder dur una vida plenament activa.

LA MEVA EXPERIÈNCIA AMB EL CÀNCER DE MAMA

Tot va començar un dia qualsevol del mes d’octubre del 2015, quan em van diagnosticar un càncer de mama. La notícia va caure com una bomba i la incertesa en aquells primers moments era total. De sobte tot m’era igual: la feina, les reunions, els viatges, les extraescolars dels nens… S’havia acabat la llibertat d’escollir el que faria. Ara només depenia dels metges que havien de decidir el tractament i, per tant, com seria la meva vida a partir de llavors. Em vaig deixar portar sense pensar gaire en el futur. El meu dia a dia ja estava ple de coses noves, la majoria de les quals feien molta por: la quimioteràpia i el seus efectes perversos, la caiguda del cabell. Però un dia va arribar el moment màgic, quan et confirmen que ja has arribat al final del tractament i que ja pots marxar a casa.

Has sobreviscut, però aleshores et preguntes com serà la remuntada i si aconseguiràs tornar a fer vida normal. Saps que ho has d’aconseguir, però la batalla costa un any més de convicció i de ganes de tornar a ser la mateixa. És en aquest moment, quan els metges m’expliquen que no podré portar pes o exercir pressió a la zona operada perquè, degut a la retirada dels ganglis de l’aixella, podria patir un limfoedema al braç. Un limfoedema és l’acumulació anormal de líquid en el teixit tou a causa d’una obstrucció en el sistema limfàtic. En dones amb càncer de mama que han necessitat limfadenectomia, el limfoedema es produeix en el braç per interrupció dels vasos limfàtics al nivell de l’aixella. Com a conseqüència, el volum de limfa que es produeix excedeix la seva capacitat de drenatge, de manera que s’acumula i causa inflamació. Es tracta d’un trastorn crònic i progressiu que pot representar moltes dificultats per utilitzar el braç, a més del dolor.
A l’hivern sempre havia fet esquí de muntanya, i a l’estiu, excursions d’un o dos dies; i fins i tot, durant les vacances, algunes travesses de diversos dies. Per tant, no m’imaginava anar a la muntanya sense motxilla. Però quan vaig decidir comprar-ne una de nova, que estigués adaptada a pacients de càncer de mama com jo, vaig tenir una enorme sorpresa. Després de buscar per Internet durant setmanes, vaig arribar a la conclusió que no n’existia cap d’adaptada a dones que haguessin passat per un càncer de mama.

EL PRIMER PROTOTIP DE MOTXILLA ADAPTADA

¡Eureka! Aquesta era la meva necessitat, i també seria la de moltes altres dones arreu del món en la mateixa situació. Just aquell mateix estiu del 2017, poso fil a l’agulla i m’adapto una motxilla amb unes bagues i cordills. Aquest serà el primer prototip de la futura motxilla Woman’sBack.

Una travessa d’uns quants dies pel Pirineu confirma que el prototip funciona bastant bé, alliberant de qualsevol pressió o pes la zona a protegir. Després d’aquesta prova, en arribar el mes de setembre, em presento a l’empresa Esportiva Aksa i proposo al Jordi Costa i a la Lali Costa desenvolupar el prototip i fabricar motxilles adaptades per a pacients com jo. El Jordi i la Lali s’entusiasmen amb la idea i comencem a treballar-hi de valent, fent més prototips que jo m’encarrego de sotmetre a prova a la muntanya. En poc temps tenim clar que aquesta idea ha de funcionar: tothom a qui li expliquem rep el projecte amb molta il·lusió. ¡Comença l’aventura Woman’sBack! ¿Per què li diem així, Woman’sBack? Doncs perquè fa referència a l’esquena de la dona, però també perquè en anglès vol dir que ‘has tornat’ (back), i aquesta idea era també important recollir-la en la nostra marca. Volíem expressar, i també contagiar, que després del càncer de mama, les persones podem tornar a ser actives i viure la vida de manera autònoma com abans.

LA MARCA WOMAN’SBACK ES PATENTA I ENTRA AL MERCAT

Comencem a treballar-hi molt i la Lali Costa, l’altra ànima del projecte, porta les regnes de la part més operativa. Malgrat la seva joventut, la seva il·lusió, criteri i capacitat de treball són immensos. Patentem el sistema de tancament d’una motxilla adaptada, Woman’sBack, i ens llencem a dissenyar el que serà el nostre lloc web. Volem arribar a tots els racons del món, però també tenim clar que cal ser prudents i anar avançant pas a pas. El nostre mantra és que, amb les nostres motxilles, les dones amb càncer de mama podran tornar a fer activitat outdoor, cosa que d’acord amb els estudis clínics més recents pot comportar una menor prevalença de les recaigudes i beneficis tant físics com emocionals. La nostra motxilla, a més a més, també podria servir en el dia a dia per alliberar tota la càrrega de pes que, si no, sempre es carrega en l’altra espatlla.

I en aquest recorregut ple d’aprenentatges, un dels passos més importants va ser la necessitat de testar les motxilles amb més pacients. L’Hospital de Sant Pau ens va oferir aquesta oportunitat. Van ser dues sessions de marxa nòrdica per dins del recinte de Sant Pau que ens van permetre validar el sistema i millorar-lo al màxim abans de comercialitzar-ho. També va ser important per signar un acord perquè part dels beneficis de les vendes retornin a Sant Pau amb l’objectiu de donar suport a la investigació sobre càncer de mama.

WOMAN’SBACK SYSTEM: UN ENGINYÓS SISTEMA DE TANCAMENT

Woman’sBack System és un sistema de tancament dissenyat especialment per a dones que han estat operades d’un càncer de mama i volen evitar desenvolupar un limfoedema al braç, després de la retirada total o parcial dels ganglis de l’aixella. Aquest sistema, permet fer exercici físic amb una motxilla que evita haver de suportar una càrrega de pes o pressió a l’espatlla i l’aixella afectades, de manera que això contribueix a evitar la inflamació del braç per una circulació deficient del sistema limfàtic (limfoedema).

El que fa el sistema de tancament és substituir un dels dos tirants de la motxilla, de manera que una espatlla quedi lliure segons el costat de la mama intervinguda, per un altra corretja que se situa a sota de l’aixella, evitant tota mena de pressió a la zona sensible, ni cap fregament, gràcies l’encoixinat incorporat. Aquesta tira va directament connectada a la cintura del costat contrari, de manera que el pes es reparteix correctament proporcionant una sensació de confort.

En els tallers de Barcelona de Woman’sBack, amb les marques Alpina i Montane, es fa l’adaptació de les cintes de subjecció de les motxilles seguint aquest sistema. Per tant, s’ofereix un producte personalitzat, segons el costat de la pacient on se li hagi fet la intervenció (dret o esquerre). Tot l’equip de Woman’sBack –un equip completament femení, per cert–, sap que la seva feina té molt de sentit. Cada cop que tenim una comanda, es descusen les cintes que cal substituir i es tornen a cosir i complementar, però ajustades al sistema. És una feina que demana molta precisió, per la qual cosa cal una persona qualificada que pugui fer aquesta feina. La Merche realitza aquesta labor amb molta delicadesa i expertesa.

Una cosa que vam tenir clara des del principi és que volíem treballar en aliança amb altres organitzacions, així que el nostre objectiu va ser, en una segona fase, el de teixir acords de col·laboració amb entitats i organitzacions que ens ajudessin a divulgar l’existència de les motxilles. Vam començar a conèixer molta gent nova i compromesa, des de dones que havien passat per un càncer de mama o persones a títol individual, fins a organitzacions que ens volien ajudar a desenvolupar aquest projecte. Però per damunt de tot, vam trobar al llarg d’aquest camí molta solidaritat i empatia. Malauradament, tothom té algú a prop amb càncer de mama i ens donaven mostres d’agraïment per haver desenvolupat aquest projecte per a aquestes dones.

A poc a poc comencem a sortir als mitjans de comunicació, a la ràdio, en revistes especialitzades, etc., i l’acollida continua sent molt bona. La distribució d’aquest producte, fet per dones i pensat per a dones, es fa a Barcelona a través d’Internet, des del web www.womansback.com. Per a nosaltres, aquesta plataforma també es vol convertir en un espai de trobada sobre càncer de mama i l’esport.

MOTXILLA MONTANE WOMEN’S OXYGEN 24

La motxilla Montane Women’s Oxygen 24 és un model dissenyat especialment per a dones. És una motxilla tècnica de muntanya, vàlida per a totes les temporades. El teixit Raptor Geo és rugós però molt lleuger; està dissenyat per poder-se usar en temporades fredes, i és resistent a las roques, la neu i el gel, mentre que el sistema d’ancoratge, anomenat Montane Tool, permet una adaptació ràpida i segura. El sistema ZephyrFX ofereix una fantàstica ventilació i circulació d’aire. Això permet que l’esquena transpiri i la motxilla s’adapti perfectament; al mateix temps garanteix el màxim confort i una distribució òptima de la càrrega i el pes. A més, la motxilla disposa de nombroses opcions d’emmagatzematge, com ara els innovadors compartiments de Montante Baguette.
AVANTATGES

• Tensor de pit Montane Chest Flexor (adaptació de Woman’sBack)
• Tensor de maluc Montane Hip flex
• Costures mínimes
• Corretja de doble tensió elàstica
• Butxaca amb panells laterals Granite Stretch
• Butxaca Montane Baguette
• Butxaca de seguretat interna
• Corretges de compressió lateral
• Accés a Hidrobag
FITXA TÈCNICA

• Volum: 24 l
• Material: RAPTOR Geo, RAPTOR Endurance, CONTACT Open Mesh i CONTACTE Air Mesh Plus
• Pes: 758 gr
• Color: Saskatoon Berry (morat)
• Esquena: Montane ZephyrFX System

 

PER VEURE ALTRES MODELS FES CLICK AQUÍ

PARLEM AMB MARIA PRANDI
CREADORA DE WOMAN’S BACK

Per David Mengual i Ferran Alexandri
Woman’sBack és un projecte de vida, que va començar després de superar el càncer. ¿com recordes aquell moment?
Era el novembre del 2015 i llavors el món s’atura. T’adones que ara la prioritat és superar això, però la sensació és que el món s’atura. Amb 47 anys no t’ho esperes. Però penses que has tingut sort perquè és un tipus de càncer molt estudiat i que hi ha tractaments que funcionen. Dins de la gravetat, encara penso que tinc sort i que tinc possibilitats de supervivència. Penses que pot anar bé i t’aferres a això. Penses que ara has de fer el que et diguin i tirar endavant.

¿Com va anar tot plegat?
Em van operar el dia de Reis del 2016. Un mes més tard vaig començar amb la quimioteràpia. En total sis mesos. Et vas debilitant i et trobes malament. Estàs en mode de supervivència, però vas aguantant i tirant endavant sense pensar gaire. Encara estic en un tractament que ha de durar 5 anys, i ja vaig pel tercer. De moment va bé. Tinc formigueig als peus, he de treballar la cura del braç, pel tema del limfoedema. És part dels efectes secundaris.

I arriba un dia que te’n vols anar d’excursió, però no pots portar una motxilla normal.
Quan surts de l’hospital et diuen que tota la zona operada, i també el braç, l’has de protegir de qualsevol pes o pressió. No pots portar roba cenyida ni tampoc afegir-hi pes. Per tant, no pots posar-te una motxilla, almenys si no està adaptada, però m’adono que no n’hi ha cap, d’adaptada. Mig sorpresa i mig indignada, em pregunto com pots ser que amb la quantitat de dones que han tingut càncer de mama no hi hagi al mercat una motxilla adaptada, per ser autònoma, com abans. ¡No pot ser, no pot ser! Jo, que ja he creat diverses empreses i que tinc projectes en marxa, ara m’he de posar en això.

¿A què et dediques professionalment? Assessoro empreses sobre com poden millorar els seus impactes amb drets humans i responsabilitat social.

¿Quan decideixes fer-te una motxilla adaptada?
Un estiu faig una excursió amb la família i uns amics. M’enduc una motxilla normal, però no em va bé i miro d’adaptar-la amb unes bagues, unes cintes i uns cordills, per no portar pes a l’espatlla.

¿Com vas passar del projecte al fet de fabricar motxilles adaptades?
Vaig començar a fer dibuixos i em vaig presentar al Concurs d’innovació de Camp Base. Vaig guanyar el segon premi i això em va fer pensar que tenia possibilitats. La gent del jurat em va animar i vaig pensar que era important fer-ho i que seria una bona aportació. Tinc la idea de com puc fer-ho. Llavors busco un fabricant de motxilles que em pugui ajudar.
© Ferran Alexandri
Però de fabricants de motxilles a Catalunya n’hi ha pocs…
Sí, sí, però un amic em parla del Jordi Costa, de les motxilles Alpina i d’Esportiva Aksa. Em presento a la seva empresa i li explico el que m’ha passat i el que he fet, i que crec que fora bo fabricar una motxilla adaptada. De seguida el Jordi Costa, amb la seva filla Lali, i jo mateixa ens posem a la feina. Llavors creem una societat i comencem a fer prototips més ben fets perquè ells disposen d’un taller per adaptar les motxilles. Fem prototips de motxilles d’una capacitat de 25 i 30 l.

¿És possible adaptar-les a cada persona?
És el que fem segons la demanda. L’empresa em proposa fer una adaptació amb el sistema que hem patentat de cintes creuades, el Woman’sBack System, on el pes recolza damunt d’una sola espatlla i damunt les lumbars. Fabriquem dos models: les motxilles Alpina i Montane.
¿Us han fet alguna observació, cap inconvenient?
En principi no hi ha cap inconvenient. El pes queda repartit, la motxilla queda ben subjectada i pots caminar, escalar, esquiar, etc. Pots portar entre 5 i 10 kg. És una motxilla que et permet ser autònoma. Un altre tema és com validem això en l’àmbit mèdic. Va ser llavors que ens vam posar en contacte amb l’Hospital de Sant Pau, perquè tenen una unitat capdavantera de càncer de mama. Ens proposen fer un test amb pacients. A partir d’aquest moment fem unes sessions de marxa nòrdica amb l’àrea de rehabilitació, de les quals en traiem els últims ajustaments per a les cintes. Perquè totes les dones som diferents. El que hem fet és que hi hagi diferents punts on es poden ajustar les cintes. Era una preocupació que teníem, perquè les formes de les dones són diferents i hi ha certa flexibilitat a l’hora de posar-se la motxilla.

¿Quan vau llançar aquestes motxilles al mercat? ¿com està funcionant?
Vam llançar aquest producte el 8 de març del 2019 i a hores d’ara tenim tres o quatre vendes a la setmana. La resposta ha estat molt positiva i la gent ens agraeix aquest producte.

¿La motxilla adaptada és un producte únic i original, perquè no existeix enlloc més del món, oi?
Actualment estem en contacte amb el CAF per fer-ne difusió. Tot i així, encara no tenim prou demanda com per fer motxilles adaptades en el mercat europeu. De moment les venem a través del web, entre 85 i 120 €. Només hi afegim el cost de la manipulació.

¿Heu pensat de fer algun altre tipus de material adaptat? Ara farem uns bastons que ajudin a facilitar la posició del braç, però de moment estem molt centrades en les motxilles. La gran sorpresa és que això no existia i s’havia de cobrir aquest buit.

Moltes gràcies, Maria, per fer aquestes motxilles que poden ajudar a tantes dones i per contribuir també a la innovació en el nostre país.
A vosaltres.

MARIA PRANDI CHEVALIER

Per si vols compartir aquesta crònica