Tit, tit… Tit, tit… Tit, tit…
Uff! Ja era hora! Ja no podia aguantar més. Són dos quarts de quatre de la matinada. Estic fart d’estar aquí estirat. El mal d’esquena m’està matant. Una setmana abans d’agafar l’avió vaig quedar pinçat de l’esquena. La Cristina, la fisio, amb les seves mans màgiques, va crear el miracle. Segurament sense el seu treball no hagués ni pogut asseure’m tantes hores per travessar l’oceà Atlàntic. Però avui, aquí dalt, dormir damunt del gel amb tres amics entaforats en una tenda de dues places no hi ha ajudat gaire.
Lentament, com sempre, quan ens trobem a més de cinc mil metres, ens anem despertant en plena foscor. A l’interior de la cúpula blanca esculpida per la gebrada els diàlegs són breus i somnolents. El nostre pobre cervell no dona per a més. Me l’imagino a ell també cobert de la fina capa de glaç brillant (no és que gaudeixi d’un cervell brillant, és que me l’imagino més aviat cristal·litzat i lent).
Posem en marxa el petit fogonet i preparem un te. En Miquel, tot i que no ens seguirà en l’escalada paret amunt, també es desperta i amb un gran gest de solidaritat esmorza amb nosaltres. Esmorzar? Ha, ha! A més de cinc mil metres d’altura, a les quatre de la matinada i amb el cervell enrampat, poca cosa passa per la gola resseca i encarcarada.
Ens vestim d’alpinistes enmig d’esbufecs i gemecs, intentant de no tombar el te calentó que s’està preparant. En Miquel ens anima constantment.
Són les paraules màgiques que actuen com el millor anticongelant. Nosaltres les hi agraïm. Però el neguit de sempre, el que preveu que se’n cou una de grossa, el d’abans de sortir de la tenda en plena nit per encarar-nos amb la paret i escalar-la, escurça els nostres comentaris. Les bromes són tan postisses com absurdes. Sempre és així.
El mateix neguit no deixa de repetir-nos que ha arribat el dia! Avui intentarem escalar la muntanya dels nostres somnis. Avui això no és una expressió típica i tòpica. No. Realment som als peus de la muntanya perfecta, aquella que habitava als somnis d’uns joves adolescents que descobrien que al món hi havia la joia perfecta. D’una bellesa quasi irreal. Avui serà el gran dia?
En sortir de la tenda descobrim un paisatge… com el nostre cervell: cristal·litzat. La neu glaçada de terra cruix sota els nostres peus mentre ens anem equipant amb tot el material d’escalada. Fa molt fred. Tot costa moltíssim. Ni els esbufecs són capaços de fondre el gel que ho ha cobert tot durant la nit.
Després de col·locar-me l’arnés que s’aguantava dret de tan rígid i encarcarat, m’ajupo per calçar-me els grampons. Quan faig força amb la tanca de la talonera del grampó dret escolto un “crec” enmig de la foscor.
Què passa? Em pregunto. Miro. No m’ho puc creure! No pot ser! S’ha trencat! Però si els vaig estrenar aquest hivern passat! No entenc res… Maleeixo el que me’ls va vendre (vaig ser jo mateix, a can Montanyà, on treballo…)
I ara què faig?
No em cal pensar gaire, perquè en qüestió de segons en Miquel m’ofereix els seus grampons. Ell no els farà servir avui. Es quedarà aquí a la tenda esperant el nostre retorn.
Amb els dits insensibles pel fred els graduo a mida de les meves botes feixugament. Són uns Grivel 2F. Es tracta d’uns grampons iguals que els primers que vaig tenir, ja fa anys, i que vaig estrenar en la meva primera sortida als Alps.
En calçar-me’ls sento com si em trobés amb les sensacions més iniciàtiques, aquelles que esdevenen tan pures ja que són úniques, com totes les primeres vegades de la vida. Avui potser serà un retrobament amb els meus inicis, quan es barrejaven els grans somnis amb la descoberta del material tècnic que m’ajudava a fer-los possibles.
Després de dues abraçades amb en Miquel ens acomiadem i ens perdem en la foscor de la nit andina. Amb la llumeta de les làmpades frontals intentem anar desxifrant els misteris d’un camí imaginari i incert a través de la glacera que ens separa de la paret oest de l’Alpamayo.
Alguns estels ens piquen l’ullet des de la cúpula que ens cobreix i que sembla que neixi rere la cresta summital de la muntanya més bonica de la Terra.
Si hi hagués lluna plena segurament la paret brillaria màgicament engalanant la nit. Però avui no n’hi ha. Estem avançant a les fosques i, com sempre, acabem desorientant-nos enmig de la glacera.
Ahir a la tarda, des de la tenda, vam observar una vegada i una altra l’itinerari que hauríem de seguir fins al peu de paret. Semblava ben evident i directe. Però no. No podia ser que ho trobéssim a la primera. No, tractant-se d’en Quim i jo fent cordada. Ni amb en Toni Comerma, si encara es pogués lligar amb nosaltres.
Acabem fent una volta més llarga del compte en direcció nord. Finalment, però, a les sis de la matinada ens trobem al peu de la rimaia oberta i fosca que ens barra el pas i que esquinça la paret per la seva base. Serà la primera dificultat que haurem de superar per «enganxar-nos» al gegantí llençol blanc i glaçat. Des d’aquí baix, tot i la poca claror del dia, s’intueix una escalada vertical i estranya. Molt blanca. Ens lliguem amb les nostres cordes preferides, la lila i la verda. Són cordes de poc més de set mil·límetres de gruix, les que ens «lliguen» a les nostres escalades més especials.
Des de la plataforma que hem tallat a la neu del pendent, surto en direcció a la rimaia. Quan arribo al cantell del forat que es precipita fosc i profund em sento intimidat, com sempre. Llavors agafo els piolets per la base del mànec, en posició d’escalada. Estirant-me molt, clavo les dues fulles de les eines a la paret superior i desplomada que cau damunt meu.
És neu pols. No està glaçada ni transformada. No té prou consistència perquè els piolets s’hi clavin. Provo una i una altra vegada. Cavo inútilment en una neu pols vertical. Per molt que aparto la neu inconsistent del meu damunt, no aconsegueixo trobar res prou dur per fer tracció amb les eines. De gel fort i compacte encara menys.
Em quedo uns moments quiet, esbufegant i pensatiu. En Quim em treu del meu lapsus. Des de baix a la reunió em comenta que més a l’esquerra li sembla veure un pont de neu, estrany i dubtós. Potser per allà… Des d’on soc munto reunió clavant els dos piolets pel mànec fins a la creu i l’asseguro. Ell surt de sota meu, em supera pel costat esquerre i es planta davant del pas que li sembla òptim i possible. Em crida que estigui al cas. Que tot el que trepitja es pot esfondrar en qualsevol moment. Jo agafo encara més fort i amb més decisió les cordes que aguantaran una possible caiguda del meu amic cap a dins l’esquerda.
Ara és quan tot és silenci. Són els moments que em fan sentir més viu durant una escalada. I potser durant la vida. Instants en què el món s’atura. L’aire, la terra, les persones, els maldecaps i els problemes. No se sent res. Ningú no parla. El vent no molesta i al cervell li cau la cuirassa brillant de la gebrada.
Només en Quim i jo. Només el moment més present i instantani. Aquell instant tan intens que el podria agafar amb les mans enguantades, que en podria sentir la flaire única i especial; aquell moment que gravaré per sempre en aquest cervell ja desglaçat.
Vaig donant corda. En la llunyania escolto esbufecs, cops de piolet i algun renec.
—Edu! Ja està! Ja soc enganxat a la paret! —crida en Quim enmig de la claror púrpura i del dringar de petits fragments de neu glaçada que es precipiten paret avall sota els seus grampons.
—Com es veu? —li pregunto, neguitós.
—Molt vertical, Edu! No entenc com coi la neu es pot aguantar en aquesta paret tan inclinada. És totalment vertical. Però els piolets i els grampons es claven a fons. Això dona bon rotllo! —m’explica entre crits i esbufecs.
De sobte m’entren unes ganes incontrolables d’enfilar-me paret amunt, d’experimentar el què està vivint ara mateix el meu amic.
Les cordes segueixen lliscant pels meus guants pausadament però constants. Fa molt fred. Enmig d’una esgarrifança endinso el cap i el coll dins la jaqueta mentre abrigo el casc amb la caputxa. Brrrr…
«No pasaba de los veinte
el mayor de los tres chicos
que vinieron a atracarme el mes pasado.
Subvenciónanos un pico
y no te hagas el valiente
que me pongo muy nervioso si me enfado…»
En Quim em crida que ja ha instal·lat la reunió. Espero, com sempre, que les cordes que venen de paret amunt es tensin.
Avui se m’ha enganxat la cançó del Sabina «Pacto entre caballeros». Això sí que és com un atzar repetitiu. No en sé les raons, però sempre, a l’hora d’encetar una escalada llarga, una cançó concreta es posa en marxa dins del meu cervell.
«Me pillaron diez quinientas
y un peluco marca Omega
con un pincho de cocina en la garganta».
M’acosto al pont de neu, amb peus de plom i els cinc sentits en estat de màxima alerta. Espero i desitjo que no s’esfondri i que em permeti clavar els piolets i així passar a penjar-me de la paret vertical.
«pero el bizco se dio cuenta
y me dijo “ostias colega,
te pareces al Sabina, ese que canta”…»