LA TRAVESSA DELS GEGANTS PIRENAICS

TREKKING ANETO-POSETS

Crònica escrita per ALBERT VILANA publicada a la revista VÈRTEX número 294

La vall de Benasc és culminada pels dos massissos més elevats del Pirineu. A llevant, l’Aneto (3.404 m) s’erigeix en el rei de la Maladeta i de tota la serralada pirenaica; a ponent el segueix en altitud el Posets (3.375 m), el punt àlgid de confluència d’unes valls que són emblema i paradigma de l’alta muntanya. La travessa autoguiada BUFF® Entre Refugios uneix els dos massissos a través d’un recorregut de 87 quilòmetres i 5.840 metres de desnivell positiu, gràcies a una extensa xarxa de refugis connectats per camins sense excessives dificultats tècniques.

BRESSOL DEL MUNTANYISME PIRINENC

El muntanyisme a la nostra serralada, conegut com pirineisme, va tenir com a origen i bressol els massissos més altius del Pirineu. Per sobre de tots, el massís de la Maladeta o de l’Aneto, que té com a veí el de Posets. Som davant l’expressió més autèntica i inalterable de la gran serralada: un univers d’alta muntanya que des dels rius impetuosos del fons de les valls salta fins als pics escarpats, passant per les boscúries frondoses i els estanys d’aigua cristal·lina. Tretze són les geleres declarades monuments naturals, l’herència d’un passat glacial que va transformar el paisatge i el va regar amb un centenar d’estanys disseminats per tots els racons del Parc Natural Posets-Maladeta. Els gairebé 90 km de recorregut i 6.000 m de desnivell positiu de la travessa BUFF® Entre Refugios es poden dividir en sis còmodes etapes, amb cims mítics opcionals. També hi ha l’opció de fer la meitat de la travessa envoltant o bé el massís de l’Aneto (47 km i 2.585 m+), o bé el de Posets (40 km i 3.255 m+), en tres dies cadascuna d’elles. Per realitzar la volta completa, començarem el periple al massís de l’Aneto. El gel, la roca i l’aigua seran els protagonistes d’aquesta part de la travessa que ens permetrà conèixer el centenari refugi de la Renclusa i el recentment inaugurat refugi de Cap de Llauset. Travessarem el coll de Salenques, que amb els seus 2.809 m suposa la màxima altitud (en cas de no fer cims) aconseguida durant la primera meitat del circuit. El pic de Vallhiverna (3.056 m) o l’Aneto (3.404 m), el més alt del Pirineu, són dues ascensions que podeu combinar en aquesta zona. El massís de Posets, amb les seves afilades arestes, congestes i estanys amagats, marca la continuació de l’itinerari. Recorrem algunes de les valls més genuïnes de la serralada, alhora que els refugis de Biadós, Ángel Orús i Estós ens serveixen com a base de cadascuna de les etapes. Els pics de Bachimala (3.176 m), Perdiguero (3.219 m) o el Posets (3.375 m), el segon més elevat de la serralada, són les tres ascensions que podeu integrar en el vostre circuit.

LA REINVENCIÓ DE LES TRAVESSES DE MUNTANYA

La marca BUFF® i la Federació Aragonesa de Muntanyisme han apostat per una forma innovadora d’oferir aquesta travessa de muntanya, on es prioritza el contacte personalitzat, la seguretat i la protecció de l’entorn. Des del web buffentrerefugios.com podreu contactar amb un guia que us ajudarà a planificar la vostra travessa. Un cop feta la reserva a través del web, rebreu a casa un complet lot de productes: un tubular CoolNet® UV+ de BUFF® fet a partir d’ampolles de plàstic reciclades, una samarreta Salewa, una capsa d’infusions Yogi Tea, el mapa i la guia oficial de la travessa, una eina indispensable que descriu amb detall cadascuna de les etapes, l’entorn i curiositats de la zona. A més a més, per seguretat durant l’itinerari portareu un geolocalitzador i també disposareu d’una targeta de pas que us segellaran a cada refugi, on us rebran amb una consumició gratuïta. Per correu electrònic us enviaran els tracks de la travessa i un vídeo on el guia us informarà del que heu de tenir en compte a l’hora d’afrontar cadascuna de les etapes. Fins i tot, dos dies abans de començar a caminar us convocaran a fer una videotrucada amb el guia per comentar dubtes que pugueu tenir a darrera hora. Benvinguts a BUFF® Entre Refugios: la travessa del Parc Natural Posets-Maladeta, el gran trekking del Pirineu.
1a ETAPA
LLANOS DEL HOSPITAL – REFUGI DE LA RENCLUSA
LONGITUD: 6,3 km.
DESNIVELL: +436 m ⎜-30 m
DURADA APROXIMADA: 2.30 h.
Es tracta d’una primera etapa de presa de contacte que permet arribar a Benasc a mig matí, recollir el geolocalitzador i anar amb cotxe fins a l’aparcament d’Estós. A la carretera s’agafa el transport públic (consulteu-ne els horaris) fins a Llanos del Hospital, des d’on es fa l’aproximació al refugi de la Renclusa còmodament i sense pressa. Si preferiu guardar forces per a l’endemà, també podeu prendre un autobús des de Llanos del Hospital fins a la Besurta. D’aquí al refugi hi ha encara no una hora. Recomanem aquesta combinació per logística de la travessa. Així, quan la finalitzeu, tindreu el vostre cotxe al pàrquing d’Estós per tornar a Benasc sigui l’hora que sigui. L’etapa des de Llanos del Hospital creua tot el pla d’Están, una zona molt estètica i còmoda de caminar. Des de la Besurta el camí s’enfila pel mig del bosc i en poca estona serem al refugi de la Renclusa (2.140 m). En David és el seu guarda i ens rebrà sempre amb un tracte molt amable i amb ganes d’ajudar en el que faci falta.
2a ETAPA
REFUGI DE LA RENCLUSA – REFUGI CAP DE LLAUSET
LONGITUD: 14,6 km.
DESNIVELL: +1.150 m ⎜-865 m
DURADA APROXIMADA: 5.50 h.
Ben esmorzats, afrontem la jornada més dura d’aquest gran circuit, recompensada pel paisatge superb dels Montes Malditos i l’Aneto. En sortir del refugi ascendim al Cuello l’Anclusa per baixar al Plan Alto d’Aiguallut, on gaudirem de l’espectacle que ofereixen la cascada i el Forau d’Aiguallut. Travessem el pla per les passarel·les que creuen diverses vegades el riu i prenem el camí que ens introdueix a la vall de Barrancs. La remuntem tota fins al coll de Salenques (2.809 m), el pas més tècnic de la travessa, que implica superar uns blocs de granit sense gaire dificultat, però on cal posar molta atenció. A la cota 2.550 l’itinerari abandona la vall de Salenques per dirigir-se al sud fins a l’estany del Cap de la Vall. Pugem a un coll (2.706 m), des d’on el GR 11.5 descendeix al collet dels Estanyets (2.524 m) i enllaça amb el GR 11. Voregem l’estany del Cap de Llauset pel sud per anar a superar la carena que ens separa del refugi homònim (2.425 m).
Refugi de la Renclusa (© Wikipedia)
Refugi Cap de Llauset (© Wikipedia)
Refugi d'Estós (© Wikipedia)
3a ETAPA
REFUGI CAP DE LLAUSET – REFUGI D’ESTÓS
LONGITUD: 23,2 km.
DESNIVELL: +990 m ⎜-1.465 m
DURADA APROXIMADA: 7.20 h.
Etapa llarga pel seu quilometratge, però molt còmoda de fer. Abandonem el refugi de Cap de Llauset seguint el GR 11 cap al nord, creuem la petita vall de Botornàs i ascendim al coll de Vallhiverna (2.732 m), on pot haver-hi una mica de neu. Baixem als ibons de Vallhiverna i a la pleta de Llosás, des d’on s’accedeix al camí que puja al pic de Vallhiverna (3.056 m). Si no volem fer el cim, prosseguim pel GR avall fins al refugi de Corones. Ja per pista arribem al pla de Senarta (1.367 m). Ens situem a la banda esquerra del riu Ésera i el voregem en baixada fins a l’aparcament d’Estós. Des d’aquí cal seguir el GR 11 per una pista tancada al trànsit que s’endinsa a la fabulosa vall d’Estós. Entapissada de prats i de boscos boreals, veiem despuntar pics esvelts i emblemàtics que en les etapes següents tindrem a tocar. Passarem sobre les cascades de Gorgues Galantes i arribarem a la cabana del Tormo. El camí rodat es transforma en sender, creua el riu i puja al refugi d’Estós (1.890 m), on ens espera un merescut sopar i un bon descans.

4a ETAPA
REFUGI D’ESTÓS – REFUGI DE BIADÓS
LONGITUD: 11,6 km.
DESNIVELL: +765 m ⎜-925 m
DURADA APROXIMADA: 4.55 h.
Etapa suau, ideal per recuperar forces després de les dues exigents etapes anteriors. Caminarem principalment pel GR 11, que enllaça dues valls espectaculars del Pirineu aragonès: Estós i Chistau. Passades les escarpades agulles de la Paúl, assolirem la collada d’Estós (2.572 m). A la baixada, el GR creua tres barrancs fins a la pleta d’Añes Cruzes, on el camí gira en direcció sud-oest tot seguint el riu Zinqueta d’Añes Cruzes pel seu marge dret. Passem per la cabana i font de Puyarueso, en un terreny desforestat que contrasta amb el bosc de pi negre espès que hem deixat enrere. Amb la imatge de l’imponent pic de Posets (3.375 m) travessem un conjunt de bordes on trobarem el familiar refugi de Biadós (1.741 m).
Refugi de Biadós (© Wikipedia)
Refugi Ángel Orús (© Wikipedia)
5a ETAPA
REFUGI DE BIADÓS – REFUGI ÁNGEL ORÚS
LONGITUD: 11,3 km.
DESNIVELL: +1.180 m ⎜-800 m
DURADA APROXIMADA: 5.40 h.
Durant aquesta jornada ens enfilarem al port més elevat de tota la travessa, el coll de la Forqueta o d’Eriste (2.864 m). Aquest pas comunica les valls de Chistau i de l’Aigüeta d’Eriste. A pocs metres del refugi de Biadós podem agafar la variant del pic de Posets (3.375 m) via la cabana de la Basa, però abans haurem hagut de consultar als guardes la presència de neu al camí. Aquest ens portarà directament al cim i ens baixarà per l’altre vessant al refugi Ángel Orús. Si no fem la variant, sortim del refugi pel GR 11 cap a l’est i ens desviem a la dreta pel GR 11.2 per creuar el riu Zinqueta d’Añes Cruzes. Cal remuntar el barranc de la Ribereta pel seu marge dret, entre prats, mentre ens acostem a la canal de Las Tuertas que baixa de la Llardaneta. És una zona important d’allaus. Arribem als voltants del Tozal Blanco (2.565 m), situat a la dreta del camí, on recomanem pujar per obtenir una bona panoràmica de l’enorme Ibón des Millars. Tornem al sender i ascendim per una canal a la collada de la Forqueta, entre els massissos de Posets (N) i Bagüeñola o Eriste (S). Per una nova canal pedregosa baixem a l’Ibón de Llardaneta, amb vistes a les agulles del Forcau, i continuem pel torrent que surt del mateix estany. Deixem a l’esquerra el desviament del GR 11.2 cap a Estós i en poca estona arribem al refugi Ángel Orús (2.148 m).

 

6a ETAPA
REFUGI ÁNGEL ORÚS – APARCAMENT D’ESTÓS
LONGITUD: 13,1 km.
DESNIVELL: +880 m ⎜-1.100 m
DURADA APROXIMADA: 5.40 h.
L’última etapa de la travessa visita els fantàstics estanys del sector oriental del massís de Posets, els boscos de la vall d’Estós i les sorprenents formacions de les agulles de Perramó. Des del refugi seguim el GR 11.2 cap al NW, creuem el torrent de Llardaneta i girem al NE cap a l’Ibón de Grist. Des de l’estany ascendim al coll de la Plana (2.702 m), on podrem admirar el pic de Llardana o Posets i el que queda de la seva glacera. El GR descendeix a les Basetes, sota les prominents agulles de Perramó, i s’encamina cap als estanys de Batisielles. A l’altura de l’Ibonet de Batisielles s’abandona el GR i es pren un sender marcat pel parc natural (S3) que condueix al fons de la vall d’Estós. Enllacem amb el GR 11 i davallem a l’aparcament d’Estós (1.300 m), on trobarem el nostre cotxe. En poca estona podem ser a Benasc gaudint del seu ambient turístic de muntanya i deixant-nos perdre pels seus carrers plens d’encant.
La BUFF® Entre Refugios és una activitat que ocuparà un lloc en la vostra memòria; pels paisatges increïbles que visitareu, per l’entorn alpí del seu recorregut, per l’atenció que rebreu als refugis i per l’organització de la travessa.

ALBERT VILANA

Per si vols compartir aquesta crònica

ARTICLES I RUTES RELACIONATS