EL TURÓ DE LA PEIRA (140 m)
Iniciem el trajecte a l’estació del metro de Vilapicina, per la sortida del carrer Canfranc. Des del passeig de Fabra i Puig, on som, el carrer Canfranc és el primer que trobarem a la dreta. Pugem per les escales i arribem fins a la cantonada amb el carrer de Travau, que agafarem a l’esquerra i seguirem fins al final, on trobem una de les entrades al parc del Turó de la Peira. És fàcil deduir els camins que ens portaran cap amunt, encercant el turó fins arribar (15 min) a un ample mirador, coronat per una enorme creu de ferro.
Els terrenys del que avui és un parc formaven part d’una antiga pedrera de propietat privada, que passà a mans públiques durant la Segona República, obrint-se a la ciutadania el 1936. Malgrat que l’especulació i el desarrollismo de la dècada de 1960 el van anar tancant cada vegada més amb edificis i construccions, el turó ha mantingut personalitat, amb una forma cònica que va fer pensar que podia tenir origen volcànic. El 2007 es va fer una rehabilitació integral que li ha donat l’aspecte actual, amable i atractiu. El Turó de la Peira ha donat nom al barri que l’encercla i que pertany al districte de Nou Barris. És un oasi de tranquil·litat, amb un bosc de pins a la vessant nord i una flora mediterrània molt diversa pels altres racons (palmeres, oliveres, eucaliptus, xiprers, atzavares…), que la fan un bon hàbitat per diverses espècies d’ocells. Del mirador estant es pot contemplar una sorprenent, per propera, panoràmica de la serra de Collserola i els barris d’aquell vessant (Horta, Vilapicina, Vall d’Hebron i Montbau…). També hi ha una bona visió del mar i, des d’aquí, s’albira molt bé, en direcció oest, el Turó de la Rovira, la nostra propera fita.
EL TURÓ DE LA ROVIRA (262 m)
Anem a buscar la sortida del turó tot baixant en direcció nord, per un camí que va flanquejant una pineda, amb algunes àrees de pícnic amb taules i font. Sortim al carrer Vall d’Ordesa, que agafem en direcció esquerra fins trobar els jardins de Tiberio Ávila i baixarem per les seves escales, creuant de nou el passeig Fabra i Puig i seguint per un altra tram d’escales que ens porta a una petita zona enjardinada, amb un bust del poeta gallec Castelao; de seguida trobem, a la nostra esquerra, el carrer Duero. Aquesta és una via tranquil·la, amb el trànsit pacificat i amb moltes casetes baixes que, després de passar la bufona plaça Bacardí, travessa el barri de Vilapicina fins a arribar al passeig Maragall, que travessem per trobar enfront nostre el carrer de la Font d’en Fargues. La denominació prové de la propera Masia Can Fargues, una gran construcció medieval amb torre de defensa i avui Escola municipal de Música.
Anirem pujant de forma sostinguda pel llarg carrer que, flanquejat per algunes elegants torres modernistes de principis del segle XX arriba fins a l’indret de la Font d’en Fargues (51 min), que dona nom no només al carrer sinó al barri, situat ja al districte d’Horta-Guinardó. L’any 1900 es va inagurar una singular gruta que protegeix la font i es va construir un quiosc modernista, un indret que va assolir una gran popularitat en aquells moments, esdevenint centre de trobades polítiques i de cites amoroses. Una cobla popular, que recollien Fabra i Huertas Clavería, en deixava testimoni:
Anant a la font d’en Fargues
vaig conèixer el meu promès…
Noies que voleu casar-vos,
el provar no costa res.
Més tard es va construir un restaurant que també era freqüentat pels veïns de la zona. Avui, però, aquest bellíssim racó està abandonat. L’edifici del restaurant es va derruir i la gruta de la Font està tancada, en espera d’una nova revifada.
Sortim de la Font d’en Fargues pujant un primer tram d’escales amb barana de fusta i girem a l’esquerra per agafar l’entrada a una pista amb cadenat, per impedir el pas dels cotxes: ja som a l’interior del Parc de la Font del Cuento, un dels vessants del Turó de la Rovira. Seguirem ascendint fins que trobem una primera esplanada des de la qual retrobem les vistes sobre la ciutat i el mar al fons. Deixem la pista i agafem pel camí que travessa pel mig del bosc, creuem una altra pista i seguim sempre pel camí que segueix la carena, que desemboca directament a l’inici del carrer Marià Lavèrnia, a la part més alta de la carena, un carrer de poble amb casetes i torres baixes, ara ben urbanitzat i on arriba el bus 119. Recorrem aquesta travessia, on també hi ha una font pública, i arribem ja al cim del turó de la Rovira (1 h 15 min).
Es tracta d’una extraordinària balconada i, gràcies a la remodelació del 2010, és una de les noves atraccions turístiques de Barcelona, molt present ara en anuncis i xarxes socials. Els turistes arriben fins aquí -un fet impensable fa pocs anys- per contemplar les magnífiques vistes de la ciutat, que abasten els dos perfils -el marítim i el de Collserola- en tota la seva amplitud. El tòpic que la ciutat s’estén als nostres peus es fa aquí realitat, i la capital, la gran encisera, que cantà el poeta Maragall, mostra amb coqueteria la seva trama urbana, la racionalitat de l’Eixample, la vitalitat dels barris, la bigarrada densitat del casc antic i algunes de les icones retallades sobre la línia de costa: la torre Glòries, la Sagrada Família, l’Hotel Arts o la torre Mapfre al Port Olímpic, l’Hotel Vela, la muntanya de Montjuïc…
Un altre atractiu d’aquest turó és que va albergar les bateries que l’exèrcit republicà va construir per defensar la ciutat dels atacs aeris italians, precisament per disposar d’una visió 360º, i encara s’hi poden veure els búnquers i altres espais militars. Ara, aquest espai s’ha museïtzat i es poden visitar les diferents dependències, en les quals el Museu de Història de Barcelona hi ha instal·lat plafons explicatius, tant d’aquell episodi com de la història del barri dels Canons, en el vessant immediatament inferior, on, en la segona meitat del segle passat es van construir un gran barri de barraques. Plafons i fullets donen una lectura pedagògica i instructiva per aproximar-nos, més enllà de les panoràmiques, a l’essència de l’esperit protector o genius loci d’aquest indret.