Entre els pioners del muntanyisme anterior a la Guerra Civil a Catalunya i la resta d’Espanya, Lluís Estasen(1) ocupa justa i necessàriament un lloc d’avantguarda. Això no obstant, i de forma prou sorprenent, la seva personalitat ha estat poc estudiada i l’avaluació de la seva activitat –compartida sempre amb companys molt ben qualificats– resta encara pendent de dur-se a terme des d’una perspectiva que integri globalment l’home (i les seves circumstàncies vitals) en el seu temps i en la societat en què va viure.
ENTORN FAMILIAR I SOCIAL
Lluís Estasen i Pla va néixer a les vuit del vespre del 6 d’octubre de 1890 al domicili familiar de Barcelona, situat al 3r pis del nº 10 del carrer de la Riera de Sant Joan. El mateix carrer on Picasso va tenir el seu estudi a l’inici del segle XX, del qual va pintar l’espai interior i des del qual va pintar l’exterior més d’una vegada. Un carrer proper al mercat de Santa Caterina que va desaparèixer el 1907 a causa de les intervencions urbanístiques prèvies a la constitució de la intimidatòria Via Laietana. El pare del nounat (Lluís)(2) havia complert ja els trenta-tres anys i la mare (Pilar) els vint-i-cinc; i la parella encara tindria dos fills més, per aquest ordre: Josep Maria i Maria. Els Estasen-Pla gaudien d’una situació econòmica desofegada gràcies a l’ocupació del patriarca com a agent de duanes al port de la ciutat. I, com moltes altres famílies que s’ho van poder permetre, en veure’s obligats a deixar el pis de la Riera de Sant Joan van abandonar la ciutat vella cap a l’Eixample i els barris més alts de Barcelona.
Per a una millor contextualització familiar no és sobrer assenyalar que el futur muntanyenc va ser nebot de Pere Estasen (o Estasén, segons la font) i Cortada,(3) advocat, economista, geògraf i un dels pensadors evolucionistes i positivistes més visibles en el trànsit del segle XIX al XX a Espanya. La seva obra més reconeguda, Cataluña. Estudio acerca de sus condiciones de engrandecimiento y riqueza (1900), va ser valorada diversament, entre d’altres, per Carles Pi i Sunyer i Pierre Vilar. Com a ideòleg, a més, va defensar el regionalisme, a banda de ser membre de l’Ateneu Barcelonès i del Foment del Treball Nacional.
La ignorància sobre els anys de joventut de Lluís Estasen és considerable. Des de la prudència, però, es pot afirmar que va mostrar de manera precoç (i va mantenir fins a la seva mort) un caràcter introvertit, una curiositat insaciable (més propensa a les habilitats tècniques que no pas a les inquietuds metafísiques) i una fal·lera per l’exercici físic en qualsevol entorn natural. Les seves excel·lents aptituds esportives les va manifestar primerament, i com a soci del Club Natació Barcelona, en l’àmbit dels esports aquàtics: va ser un feliç nedador apassionat pel mar (va freqüentar el poble de Garraf i, més tard, la costa gironina) i, també, un assidu waterpolista. Aviat, tanmateix, va haver de sortir de l’aigua, per dir-ho així, a causa d’un imprecisable problema de salut que el va dur a fer una estada a Gòsol o a Saldes (no està clar) sovint considerada com a decisiva a l’hora de convertir-lo en un muntanyenc compulsiu. Sempre va ser, d’altra banda, fumador.
Arribada l’edat adulta, Estasen va poder assolir de seguida una posició econòmica folgada. La filla gran, Rosa Maria Estasen Alsina, recorda que “el meu pare tenia un negoci de recanvis i accessoris de cotxes a la Rambla de Catalunya amb un soci que es deia Armangué. Es guanyava molt bé la vida. També recordo que no va fer el servei militar perquè va ser excedent de contingent. I a la Guerra Civil no hi va anar per gran; però la va passar a Catalunya, tot i ser un home conservador i a diferència del seu soci, que durant el conflicte va marxar d’Espanya”. El soci d’Estasen, de nom Antoni, també era aficionat a la muntanya i al setembre de 1918 van fer plegats una notable travessa pel Pirineu aragonès i català. I tres anys abans, acompanyats per J. M. Lucena, van ascendir el Posets des de la vall d’Eriste.
En el segon lustre dels anys trenta, Lluís Estasen va contraure matrimoni amb Margarida Alsina Batista –vint-i-cinc anys més jove que ell–; la parella viurà sempre al principal 4t del nº 25 de la Carretera (avui Avinguda) de Sarrià. A banda de la ja esmentada Rosa Maria (1936), van tenir dos fills més: Pilar (1940) i Lluís (1942), tots tres nascuts a Barcelona. Rosa Maria afirma que “quan ja havíem nascut els tres germans, el meu pare va deixar força de fer muntanya pel seu compte i va fer-la amb la família. Tots els diumenges anàvem d’excursió, a caminar, a la Floresta i altres llocs propers a Barcelona. I els dos mesos de vacances, a l’estiu, solíem anar a Sant Quirze de Besora”. Home de mans hàbils i fortes, Estasen solia mantenir-les actives. Li agradava molt pintar, sobretot paisatges. “Tenia el costum –explica Rosa Maria– de no signar gairebé mai les obres. I el recordo els Nadals pintant el fons del pessebre a la taula del menjador, amb totes les pintures escampades. Era un manetes: feia els pessebres totalment artesanals”.
El diumenge 22 de juny de 1947 Lluís Estasen va morir després de patir un vessament cerebral(4) mentre assistia a la col·locació de la primera pedra del refugi que havia de dur el seu nom a la Jaça dels Prats, al peu de la muralla nord del Pedraforca. L’endemà, a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona es va certificar el seu decés. Va ser enterrat al cementiri de l’Est. Segons recorda la seva filla Rosa Maria, que aleshores tenia onze anys, “va ser un funeral emocionant, preciós i ple de gent”.
PIONER(S)
En el número 8, corresponent al mes de juliol de 1930, de l’efímer setmanari gràfic Imatges, Àngel Pons Guitart va publicar una entrevista titulada “Lluís Estasen, el primer alpinista català”, en la qual el muntanyenc barceloní afirmava: “Vaig començar [a pujar cims], com aleshores era costum, per una excursió al Montseny. Era el Nadal de l’any 1908 que amb dos altres companys pujava al Turó de l’Home; havíem sortit del poble de Montseny en un dia completament núvol (…). Des d’aleshores la meva afició a la muntanya va anar creixent, i volia sempre conèixer més i més terres. Més tard l’any catorze, vaig fer la meva primera excursió al Pirineu central”.
Al desembre de 1910 Estasen es fa soci del CEC i ben aviat demostra la seva polivalència esportiva. A les valls més altes del Ripollès competirà amb freqüència en diverses curses d’esquí, preàmbul de la seva participació –amb Badia i Soler i Coll– en la cèlebre campanya d’ensenyament de la pràctica de l’esquí a l’Aran impulsada per la Mancomunitat l’any 1919. Un any abans, Estasen i els seus companys iniciaran els campaments estivals itinerants pel Pirineu occidental català (sobretot per l’alt Pallars), el conjunt dels quals constitueix un episodi remarcable de la història del pirineisme realitzat des del vessant sud de la serralada.