BAJO LOS CIELOS DE ASIA

Columna escrita per SOS HIMALAYA

‘BAJO LOS CIELOS DE ASIA’ és la narració del viatge que va fer Iñaki Ochoa de Olza al llarg de la seva vida, un testimoni vital que revela l’amor que sentia per les muntanyes i com entenia ell la vida, una cosa que intrínsecament ve relacionat amb la mort però sobre el que ell solia reflexionar en cada ascensió, fins i tot arribant-se a creuar amb ella en algunes ocasions.

En aquest relat ple de ferms sentències incontestables sobre el món que ens envolta i que fins i tot podrien ser el començament de diversos debats filosòfics, es realcen valor propis de l’Iñaki com l’amistat, l’esforç, la gratitud, la bondat… i sobretot, la normalitat. L’Iñaki creia que ell no era un heroi ni ningú sobrehumà pel fet d’assolir els sostres més alts del món, només es considerava una persona apassionada pel muntanyisme, del que gaudia independenment d’assolir l’objectiu del cim.
Tot i ser la seva una història inacabada pel vessament cerebral que va patir a l’Annapurna a 7.400 metres d’altura el 23 de maig de 2008, aquesta història és una completa crònica de la seva carrera esportiva així com de la seva vida. Així mateix, detalla cada expedició, el sacrifici que suposava fer-les i els preparatius necessaris per assolir els 8.000 metres d’altura. A més, desmitifica el món de l’himalaisme i de les persones que pertanyen a ell, una petita família que, com totes, té diverses ideologies i pensaments i també compta amb els seus petits frecs, tot i que, com es va demostrar en el seu intent de rescat, l’Iñaki era volgut per tot aquest reduït món amant de la roca i de la neu.

Aquest llibre reflecteix també tota una declaració d’intencions sobre l’objectiu que tenia l’Iñaki amb els seus estimats veïns de les faldes de la serralada més alta del món. “Pretenc treure molts diners i portar aquests diners a Àsia, que de cap manera està allà. Està aquí i jo el vull portar allà”, deia, traçant l’esbós d’un projecte que va acabar sent la Fundación Iñaki Ochoa de Olza-SOS Himalaya, els objectius estan clarament traçats: ajudar els més necessitats de la zona, a aquests que rebien a l’Iñaki amb un somriure a cada visita que ell feia als cels d’Àsia.

SOS HIMALAYA

La Fundació Iñaki Ochoa de Olza-SOS Himàlaia neix el 29 de setembre de 2009 amb la finalitat de conservar i difondre la memòria d’Iñaki Ochoa de Olza i finalitzar els seus projectes de cooperació inacabats en vida: la construcció d’un Orfenat, un Hospital i unes Escoles en, indistintament, Nepal, Pakistan i l’Índia, on es troben els nens més desfavorits dels tres països que alberguen muntanyes de més de vuit mil metres d’altitud.
Per si vols compartir aquesta columna

ARTICLES PUBLICATS PER L'AUTOR