LES AVENTURES DE L'IÑAKI A L'HIMÀLAIA

Columna escrita per SOS HIMALAYA

‘LAS AVENTURAS DE IÑAKI EN HIMALAYA’ va néixer com ho fan els millors projectes: de casualitat. En una de les xerrades de SOS HIMALAYA en un col·legi a PAMPLONA, en què s’explica als escolars quin és l’objectiu i la forma de treballar al NEPAL, la nostra coordinadora, ELENA SAGASETA DE ILÚRDOZ, va caure en el compte que tots els materials amb què comptem estan fets per a adults, però cap per a nens.

Va ser llavors, en el SAN PEDRO DE MUTILVA, quan va néixer la llavor del que seria aquest conte. El tema era clar: la història d’IÑAKI OCHOA DE OLZA explicada per als més petits. L’autora també, ja que ELENA ja havia explicat en infinitat d’ocasions la història de l’IÑAKI als escolars. Però es necessitava alguna cosa més per fer unes pàgines atractives.

I, en el confinament, va sorgir la idea. ELENA es va recordar de l’ANA AZPILICUETA, una il·lustradora que anteriorment havia col·laborat amb SOS HIMALAYA en l’elaboració d’unes targetes per felicitar el Nadal. Quan li va arribar el correu electrònic, aquesta ni s’ho va pensar. Havia estat seguidora de la carrera i la vida de l’IÑAKI, i per a ella seria un plaer divulgar el seu projecte de vida.
Immerses ja en el treball d’elaborar el text i les il·lustracions, i bussejant en l’arxiu personal de l’alpinista navarrès, va aparèixer una imatge que arrodoniria la història del conte, la d’un jove ALEX TXIKON en una expedició amb IÑAKI. Seguint la lògica que aquest era un projecte per a nens i el biscaí semblava un al costat d’IÑAKI, ELENA va demanar a TXIKON que elaborés un pròleg que fa que ‘LAS AVENTURAS DE IÑAKI EN HIMALAYA’ sigui un plaer de lectura tant per als més petits de la casa com per als adults. TXUSMA PÉREZ, soci i col·laborador de SOS durant molts anys, seria el que aportaria l’experiència en el món editorial per a la distribució de les edicions.

Pel que fa a la història en si, ‘LAS AVENTURAS DE IÑAKI EN HIMALAYA’ narra la connexió d’IÑAKI OCHOA DE OLZA amb les muntanyes al llarg de la seva vida, una relació que el va ajudar a conèixer al seu amic MINGMA, qui li va descobrir les belleses i necessitats de país dels HIMÀLAIES. Tot això li va inspirar a crear SOS HIMALAYA, que actualment recorre el camí solidari traçat per l’IÑAKI en vida.

SOS HIMALAYA

La Fundació Iñaki Ochoa de Olza-SOS Himàlaia neix el 29 de setembre de 2009 amb la finalitat de conservar i difondre la memòria d’Iñaki Ochoa de Olza i finalitzar els seus projectes de cooperació inacabats en vida: la construcció d’un Orfenat, un Hospital i unes Escoles en, indistintament, Nepal, Pakistan i l’Índia, on es troben els nens més desfavorits dels tres països que alberguen muntanyes de més de vuit mil metres d’altitud.
Per si vols compartir aquesta columna

ARTICLES PUBLICATS PER L'AUTOR