Annapurna

ANNAPURNA ... (l'altra veritat)

Columna escrita per JOKIN AZKETA

Cada vegada que en la portada d’un llibre, llegeixo frases com «l’altra veritat» «veritats a mitges» o «Què va passar realment durant la primera expedició …?» es produeix en el meu cap un efecte de rebuig, i la sospita que es tracti d’un truc sensacionalista, em sol portar a descartar la seva lectura immediatament.

I això, tot i que els misteris associats a les muntanyes em diuen i actuen en el meu cap com un poderós imant, tant, que jo mateix acabo per imaginar alguns per poder escriure. Diré, de passada, que fa molt pocs dies he gaudit -si es pot parlar de gaudir davant la tragèdia d’uns nois congelats als URALS- amb DEAD MOUNTAIN, de DONNIE EICHAR i que acaba de publicar DESNIVEL.
Annapurna
Però tornant a aquest ANNAPURNA de paper, dos factors van fer que pensés en què la història valdria la pena. El primer, que un dia fullejant el llibre -segurament temptat per ell a pesar de tot-, en consultar els crèdits, vaig veure que els editors agraïen a ALBERT PADROL que els hagués posat darrere de la pista d’aquest títol i això, va reforçar el meu interès.

ALBERT PADROL va ser -és- un dels fundadors d’ALTAÏR, un temple ple de llibres i mapes a on jo vaig comprendre que conèixer el món era una bona causa i no un passatemps passatger. I que recorre’l de cap a cap, podia ser moltes coses, menys una banalitat. El segon, que als dies, SEBASTIÁN ÁLVARO, creador d’AL FILO DE LO IMPOSIBLE, un referent indubtable en l’alpinisme i una opinió més que autoritzada, va escriure moltes coses interessants sobre el llibre que ens ocupa, i que jo resumeixo en què d’haver hagut dubtes sobre el triomf de HERZOG i LACHENAL a l’ANNAPURNA, aquestes no haurien pogut mantenir-se en peu al llarg de setanta anys i que era normal que els expedicionaris signessin contractes renunciant a escriure, o cedint exclusives (FINCH i MALLORY ja es van comprometre amb el TIMES en els anys vint).

Les opinions d’ÁLVARO i PADROL són importants per a mi, així que em vaig decidir a llegir-lo. Tot, em portava de bracet cap al llibre escrit per DAVID ROBERTS.
Annapurna
Des de les primeres pàgines, em va agradar el treball seriós d’investigació fet per l’autor, però sobretot, el seu bon criteri a l’hora d’expressar opinions discutibles, sense que semblin veritats absolutes ni dogmes de fe, sinó elements que haurien de formar part d’un debat tranquil i assossegat, i una invitació a reflexionar.

La meva impressió final va ser, que MAURICE HERZOG va voler que l’ANNAPURNA servís d’antídot per FRANÇA que, com a nació, havia patit la guerra i les humiliacions del règim de PETAIN i que si en el seu llibre ANNAPURNA. Primer 8.000, projecta una imatge que pot semblar idíl·lica dels expedicionaris, ho fa per una raó que ell mateix explica:
«La gent té una necessitat molt gran de somiar, d’imaginar-se històries meravelloses, i és important no defraudar».

M’ha agradat llegir-lo. M’ha agradat imaginar una vegada mes, el món de les expedicions que des dels anys vint van lluitar per escalar els pics de l’HIMÀLAIA recorrent un món incert, ple de sorpreses, i llavors gairebé desconegut. El 25 de novembre del 2020, es complien 65 anys de la mort de LOUIS LACHENAL en una esquerda de la VALL BLANCA, i escric això en el seu record i com a homenatge als que s’esforcen per buscar la veritat esquiva, ja sigui en els cims més alts, al mar, o en el fons de què aparenten les coses …
Annapurna

JOKIN AZKETA

Jokin Azketa és un dels socis fundadors de MUGA (Pamplona) que va obrir les portes l’any 1986 i que continua sent lloc de trobada imprescindible entre viatgers i muntanyencs. L’any 2012 va publicar la seva primera novel·la “DONDE VIVEN LOS DIOSES MENORES” en la qual va desenvolupar una trama intensa al voltant d’una travessia hivernal dels Pirineus. A l’any següent, va guanyar el Premi Desnivel de literatura de muntanya amb “LO QUE LA NIEVE ESCONDE” en què una expedició al Kedarnath Dome a l’Himàlaia indi servia com a teló de fons per a la intriga i per donar curs a uns personatges de passat fosc. Aquest mateix any 2013, va participar al costat d’altres autors, en el llibre “INQUIETOS VASCONES” que recollia diferents relats i experiències viatgeres i que va ser editat també per Desnivel amb finalitats benèfiques. Forma part del blog “LA LÍNEA DEL HORIZONTE” i dedica gran part del seu temps a viatjar, recórrer massissos muntanyosos i a escriure sobre ells per diferents mitjans sempre sota diferents pseudònims. “EL TIEMPO DEL VACÍO” és la seva tercera novel·la i sembla consolidar-lo definitivament en el panorama de la literatura de muntanya com un autor interessat tant en la tensió psicològica com en la bellesa del medi natural.
Per si vols compartir aquesta columna

ARTICLES PUBLICATS PER L'AUTOR