UN MÓN GELAT

Columna escrita per JOKIN AZKETA
Corre l’any 1.909, l’expedició de Robert Peary torna del Pol Nord, encara que el fet que hi haguessin posat els peus cada vegada sigui una mica més controvertit i difícil de demostrar. Naveguen per les aigües fredes de l’Àrtic, entre la costa de l’illa d’Ellesmere i la riba occidental de Groenlàndia, internant-se a l’estret de Robeson, quan en la llunyania, i al nord-oest, albiren una gran massa blanca que brilla com el vidre.

Recolzats a la barana de proa miren a l’infinit, un calfred els recorre l’esquena alhora que els puja la febre. Una Epifania fugaç, coberta pel gel, i a la qual donen el nom de la Terra de Crocker.

Quatre anys més tard, segur d’haver vist el que va veure aquell dia, Donald Baxter MacMillan va tornar a una altra expedició patrocinada pel Museu Americà d’Història Natural i de la Societat Geogràfica Americana. Van navegar al nord de l’Illa d’Alex Heibert, fins que el 21 d’abril, la llum es va obrir CAMÍ entre la boira donant pas a un cel clar però profund, i davant dels seus ulls sorpresos va aparèixer una successió de turons i muntanyes intensament blanques. Una visió meravellosa que canviava d’aparença i extensió a mesura que es movia la llum del sol fins a desaparèixer. L’endemà al matí van continuar navegant fins a assolir les 150 milles nàutiques al nord de Cape Thomas. La temperatura va caure de sobte molts graus sota zero, el mar era intensament blau i l’aire transparent.

Havien aconseguit Crocker Land -el lloc assenyalat a les seves cartes com Crocker Land- i allà no hi havia res, només el mar. Havia estat un miratge, els reflexos de la llum entre la boira i el mar, barrejats amb les seves pròpies il·lusions els havien traït, i les certeses es van transformar en ombres. “Hauríem apostat les nostres vides a què existia” Va escriure Baxter Macmillan.
Potser no importava res.

Potser no importava a ningú. I si com diu Chus Lago a ‘El espejo de hielo’, la veritable troballa, el veritable tresor, hagués estat contemplar el miratge més gran mai vist?

La part inventada. Un conte per ser llegit en veu alta. S’obre una esquerda que separa avui de l’ahir. Una marcada diferència entre el que ha passat en realitat -els fets- i el que només passa dins del cap del qui escriu.

I això, ja no és la vida d’un home cabal fins al final dels seus dies, sinó la d’un altre que, fastiguejat, recorre les tavernes d’algun poblet de la Costa Est… mentre a la llunyania encara ressona la història de Moby Dick.

Plou dia i nit.

Imagino amb facilitat un tipus extravagant i una mica antiquat, obligat a viure en un món nou, per al qual ja no està preparat després de la ruptura dels seus somnis, desenganyat, sense el mínim indici d’esperança, abandonat per tots tret dels fantasmes que acudeixen cada dia per apunyalar-ho per l’esquena.
La seva batalla està perduda i immediatament simpatitzo amb ell, amb les seves fascinants dues vides, eternament suspeses entre aquell moment lluminós del seu passat i la realitat del present buit.

El que és tràgic de la seva figura és el que m’impulsa.

Ell havia assistit a un fet extraordinari, i quan algú ho negava, no vessava llàgrimes i acceptava la seva derrota, sinó que encoratjat per tot l’alcohol que portava al cos, esquinçava com un llamp la cortina de fum que envoltava la taverna per enganxar-se amb tots.

Disposat a matar, o que el matessin.

Sovint el sol declinava amb Donald per terra ple de blaus, entre restes de cadires, taules i ampolles trencades, derrotat una vegada més al camp de l’honor però amb l’orgull intacte.

Després, la tornada a casa de cada dia, fent ensopegades i ensopegades pels carrers foscos i tristos, aturant-se de tant en tant per assecar-se la sang, rient a soles dels que es burlaven de les seves il·lusions, però mai havien estat capaços d’il·lusionar-se per res. Per fi, els mateixos covards que li haurien aclamat si el tros de gel hagués resultat cert.

Què sobreviurà al temps?

La brillantor del gel en un mar blau, o només la decepció, el buit i el no-res flotant eterns a l’aire?

JOKIN AZKETA

Jokin Azketa és un dels socis fundadors de MUGA (Pamplona) que va obrir les portes l’any 1986 i que continua sent lloc de trobada imprescindible entre viatgers i muntanyencs. L’any 2012 va publicar la seva primera novel·la “DONDE VIVEN LOS DIOSES MENORES” en la qual va desenvolupar una trama intensa al voltant d’una travessia hivernal dels Pirineus. A l’any següent, va guanyar el Premi Desnivel de literatura de muntanya amb “LO QUE LA NIEVE ESCONDE” en què una expedició al Kedarnath Dome a l’Himàlaia indi servia com a teló de fons per a la intriga i per donar curs a uns personatges de passat fosc. Aquest mateix any 2013, va participar al costat d’altres autors, en el llibre “INQUIETOS VASCONES” que recollia diferents relats i experiències viatgeres i que va ser editat també per Desnivel amb finalitats benèfiques. Forma part del blog “LA LÍNEA DEL HORIZONTE” i dedica gran part del seu temps a viatjar, recórrer massissos muntanyosos i a escriure sobre ells per diferents mitjans sempre sota diferents pseudònims. “EL TIEMPO DEL VACÍO” és la seva tercera novel·la i sembla consolidar-lo definitivament en el panorama de la literatura de muntanya com un autor interessat tant en la tensió psicològica com en la bellesa del medi natural.
Per si vols compartir aquesta columna

ARTICLES PUBLICATS PER L'AUTOR