GRAN VOLTA PER LES VALLS DE RIBES AMB E-BIKE

RIBES DE FRESER - BALANDRAU - COMA DEL FRESER
TIRAPITS - PIC DE LA FOSSA DEL GEGANT
NÚRIA - FONTALBA - RIBES DE FRESER

Columna escrita per JAUME FRUITÓS

El PIRINEU ORIENTAL ofereix moltes possibilitats per ser recorregut amb una e-bike. Les seves àmplies comes i els seus cims suaus i arrodonits hi faciliten l’accés. Per mi poder combinar la bicicleta i la muntanya és un gran plaer. La contemplació de grans paisatges gaudint de l’equilibri dinàmic per superar senders i corriols és una sensació difícil de descriure. Amb aquesta finalitat us descric a continuació una ruta prou coneguda dins de l’àmbit excursionista català. Com veureu, és una ruta llarga que a peu és difícil de fer en una única jornada però que, en canvi, amb una e-bike, sempre que es tingui la preparació adequada en tots els sentits, és factible. Es tracta d’una dura i llarga ruta d’alta muntanya que té com a punt de sortida i arribada la població de RIBES DE FRESER.

Es comença pujant per una llarga pista en força bon estat fins a la COLLADA DE PARDINES on s’abandona i es segueix pujant per les traces d’una antiga pista que voreja el PUIG CEVERÍS. Aquí trobarem grans àrees de pastures plenes de vaques i ovelles. Per la SERRA DE LA CANYA ens apropem a la base sudoest del PIC DEL BALANDRAU al que s’hi arriba després de superar unes duríssimes rampes herbades. Aquest cim per la seva situació és un mirador privilegiat sobre les comes del FRESER i de VACA i dels cims propers com el TORRENEULES i el BASTIMENTS i, més a la llunyania el PUIGMAL cap a l’oest i el TAGA cap el sud.
Es deixa aquest cim i per un bon corriol es baixa ràpidament fins a la COLLADA DELS TRES PICS. Seguim baixant per un molt ben marcat camí en direcció al fons de la vall de COMA DE VACA on hi ha el refugi del mateix nom. Deixem el refugi al fons a l’esquerra i iniciem la pujada per la llarga COMA DE FRESER amb algun punt una mica complicat. Quan arribem a l’alçada d’un antic pluviòmetre abandonem les traces del camí (marcat com a GR 11-7) i ens enfilem pels pendents herbats del vessant est fins anar a trobar el molt trepitjat sender que comunica VALLTER amb NÚRIA. Entronquem amb aquest camí bastant a prop del COLL DE LA MARRANA que ens queda una mica amagat a la nostra esquena. Estem a la falda sud del BASTIMENTS i passem a tocar les FONTS DEL FRESER.

A partir d’aquest punt iniciem la pujada a la llarga COMA DE TIRAPITS. No seguim el camí perquè presenta alguna dificultat i pugem pel mig de les àmplies zones herbades que queden a l’esquerra del camí. Al fons d’aquesta vall passem pel costat de la curiosa BARRACA DE TIRAPITS que fa les funcions de refugi. Des d’aquesta barraca de pedra iniciem la pujada transversal al COLL DE TIRAPITS que assolim sense massa dificultat.

Un cop assolit aquest coll ens espera la part de la ruta més panoràmica i fàcil. Passem pel COLL DE LA VACA que ens ofereix unes magnífiques vistes del CERCLE DE CARANÇÀ al seu vessant nord, amb els ESTANYS BLAU i NEGRE als nostres peus. Tot seguit baixem a l’ampli COLL DE CARANÇÀ i per una fàcil pujada assolim el punt més alt de la ruta, el PIC DE LA FOSSA DEL GEGANT (2.808 m) que es troba a tocar del COLL DE NOUCREUS. Des d’aquest coll fem una ràpida baixada per un ben marcat camí per la COMA DE LES MOLLERES (marques del GR-11) fins arribar al SANTUARI DE NÚRIA. Aquí és un bon lloc d’avituallament i val la pena fer una visita a l’església i el llac i la petita ermita dedicada a SANT GIL.

Des del santuari seguim pel camí que es dirigeix a la COLLADA DE FONTALBA (GR-11-8). Aquest tram de camí ens va sorprendre pel seu mal estat (per fer amb una e-bike). Té molts trams inciclables i és el tram més complicat de tot l’itinerari. Un cop a FONTALBA una rapidíssima baixada primer per una pista en molt bon estat fins a QUERALBS i finalment per carretera fins a RIBES DE FRESER ens retorna al punt de sortida.
DADES TÈCNIQUES
Distància: 62 km.
Desnivell positiu: 3.086 m
Altura màxima: 2.808 m
Cims assolits: Balandrau (2.585 m) i Fossa del Gegant (2.808 m)
Durada: unes 12 hores

Veient aquestes dades és evident que és una ruta només apta per ciclistes molt preparats físicament i que, a més, tinguin una bona experiència a l’alta muntanya. Nosaltres la vàrem fer amb e-bikes i el consum va estar a l’entorn dels 900w. Per més informació podeu visitar la web www.overtheclouds.eu on podreu veure un vídeo, fotografies i descarregar-vos el track.

JAUME FRUITÓS

Excursionista, cicle alpinista, articulista, afeccionat a la fotografia i autor de llibres.
Té com objectiu recórrer el Pirineu amb una e-bike i assolir els seus cims.
Per si vols compartir aquesta columna

ARTICLES PUBLICATS PER L'AUTOR