Columnes Homenatge al arbres

HOMENATGE ALS ARBRES

Columna escrita per JAVIER DÍAZ MURILLO

Arbre, davant teu m’agenollo, tots haurien de fer-ho. Hi ha alguna cosa en la teva presència que em fascina i potser és això, presència, estar al teu lloc, ocupar el teu espai i fer-ne el teu paradís, fins i tot a les ciutats, als recintes d’asfalt i als marges de les autopistes, aquí puc veure’t més altiu i bell, impassible davant la ignorància humana. Ets exemple d’adaptació i acceptació al medi i les seves circumstàncies, ofereixes vida oxigenada sense demanar res a canvi, i sents, n’estic segur, i et comuniques (ja està demostrat) amb altres a través d’un llenguatge que no comprenem, però és real.

De petit m’agradava enfilar-me als arbres. Recordo cabanes construïdes als seus cossos de fusta, tardes de postes de sol, glopades de fum i glops de suc daurat. Recordo una maroma com un gronxador improvisat penjant d’una branca horitzontal sobre un rierol escanyolit. Recordo balancejar-me com un mico a la selva amazònica. Potser els arbres van ser el nostre primer refugi contra les feres famolenques, en ells sempre em vaig sentir segur.
Homenatge als arbres
De vegades em quedo esbalaït en veure les teves fulles dansar amb la brisa i crec diuen una cosa que la meva ment no arriba a entendre, però la meva ànima sí. Saluden i acompanyen el meu caminar amb una melodia sagrada. De vegades m’aturo davant de la figura d’un arbre solitari al mig d’un camp de cultiu i sento que la seva presència dona sentit al paisatge, el dota de vida. I des del meu cor sorgeix un fil de llum que em connecta amb ell i llavors sento els seus estius, les seves tardors, els seus hiverns, sempre al mateix lloc, donant el millor de si mateix. I imagino que a través del subsol transmet la seva opinió a altres que com ell habiten com a sentinelles en altres finques modelades pels humans. I llavors ja no es perceben tan aïllats perquè la terra a què estan units actua com un teixit connectiu a través de fibres sensibles. I en aquesta foscor s’expliquen històries.

Si mires un arbre amb deteniment, treus ensenyaments com la importància de posseir unes arrels fortes, d’estar present, d’acceptar, d’integrar-te a l’entorn i a més millorar-lo, oferir aixopluc, cultivar l’equilibri cel-terra, etc. Des de petit, cada vegada que veia un incendi forestal a la televisió i després informaven que havia estat provocat, em cremaven les entranyes, tal era la ràbia que m’envaïa, i plorava amb els germans arbres, ja que amb ells una part de mi també moria.
Homenatge als arbres
Quan ens perdíem per la Casa de Campo pujar-nos als arbres era un costum. Hi havia un pi mediterrani que ens servia de llotja gratuïta per veure els números del delfinari del zoo. Moltes vegades vaig somiar viure entre les branques i dormir en una hamaca a les altures com els na’vis d’Avatar o els ewok de Star Wars, o imitar el nen protagonista de la novel·la d’Italo Calvino, El baró rampant, o colar-me pel buit d’un tronc com Alícia i sortir meravellat a l’altra banda per explorar les meves fantasies i escalar fins a la branca més alta per perdre’m a les estrelles.

Avui, quan passejo per la riba del meu estimat riu Arga, sota una volta vegetal d’arbres imponents, brolla en mi un sentiment de gratitud, privilegi i respecte. M’imagino sent un d’ells i llavors una energia descomunal inunda cada escletxa del meu organisme, i així puc entreveure, però no comprendre del tot, una mica d’aquesta connexió perfecta amb l’univers i l’esperit de Gaia. Poques coses hi ha més sanadores que passejar entre els arbres, però això ja ho sabia des que vaig arribar a aquest món, ara en diuen “banys de bosc” i el recepten per a gent amb estrès. A mi n’hi ha prou d’adonar-me que sempre hi són, en silenci, per respirar la seva pau i la seva bellesa.
Homenatge als arbres

JAVIER DÍAZ MURILLO

Periodista, caminant, reikista, viatger i gastrònom
Per si vols compartir aquesta columna

ARTICLES PUBLICATS PER L'AUTOR