JULIUS KUGY

EL PARE DE L'ALPINISME MODERN ALS ALPS JULIANS

Crònica escrita per ÒSCAR MASÓ GARCIA i publicat a la revista MUNTANYA número 935
Un dels personatges més influents, evocats i sensibles de l’arc alpí ha estat el doctor Julius Kugy, malgrat ser poc conegut a casa nostra. Les seves gestes alpines i pioneres les va saber descriure amb una prosa excepcional plena de poesia, romanticisme i humanitat. Tota una obra i pensament vitals, ben vigents avui dia, que han fet apropar tres nacions tan dispars com són la italiana, l’eslovena i l’austríaca.
Julius Kugy, de gran. Va escriure fins els darrers dies.
Foto: Österreichischer Alpenverein Museum/Archiv.

MÚSICA, ESTUDIS I TREBALL

Va néixer l’any 1858 a Gorizia (Itàlia), amb els seus pares fugint d’una epidèmia de còlera que assotava Trieste, la ciutat on vivien i on ell va residir tota la vida. Per llavors, Trieste era el port clau de l’Imperi Austrohongarès, al qual pertanyia. El seus progenitors eren d’origen eslovè, essent Kugy una germanització de l’eslovè Kugaj. El seu pare, fill de la Caríntia, es va instal·lar a Trieste al capdavant d’una gran empresa de comerç de mercaderies colonials, la Pfeifer & Kugy, cofundada per ell. Era una feina molt exigent però els garantia un nivell de vida burgès benestant. La seva mare era filla del poeta eslovè Jovan Vesel.

Tant Julius com els seus germans varen aprendre primer l’italià i ben aviat l’alemany. Els pares els educaren en el món austriacista de l’època, exempt de forts nacionalismes i emfatitzant-los el respecte per totes les nacions i idees. Amb un alt nivell cultural, els guiava l’afició a la música, la literatura i la natura. Així, de jove, Kugy va moure’s pels cercles socials germànics, apart dels italians i eslovens. Hi destacà l’Schillerverein, centre cultural triestí d’on va ser director, conreant-hi la seva passió per la música, les corals i els concerts públics religiosos. Va aprendre piano i va posseir un orgue propi. Es delia per Bach i Beethoven, i va fundar el Cor Palestrinià de Trieste, inspirat en la música sacra de Pierluigi da Palestrina. Amb gran esforç es va llicenciar en dret a Viena, nomenant-lo Doctor, i retornat a Trieste la mort sobtada del pare va obligar a un jove Julius i el seu germà Paul a fer-se càrrec del negoci familiar.

 

DE LA BOTÀNICA ALS ALPS JULIANS

L’escola li despertà l’afició per la botànica, i més tard va conèixer Rudolf Baumbach, botànic de professió i poeta romàntic influent. Kugy se’n va considerar deixeble en repercutir fortament en la seva obra escrita. Baumbach va dur-lo a herboritzar al Carso (Karst), i poc a poc s’anà fent un expert en la seva flora. Un dia, va decidir buscar la misteriosa Scabiosa trenta, i cercant flors ens diu que “tenia el pressentiment dels alts i solitaris cims dels Alps Julians, em cridaven i em fascinaven”. Era la regió dels Alps dedicada a Juli Cèsar i situada a l’est de la serralada, a cavall d’Itàlia i Eslovènia. Tot i no ser tresmils, els seus cims estan formats d’abruptes parets calcàries envoltades per sumptuoses valls boscoses, i eren un terreny gairebé inexplorat. A més, el famós poema “Zlatorog” de Baumbach, basat en una bonica llegenda popular, va endinsar-lo al mític sostre dels Alps Julians, el Triglav.
Les estades al poble natal patern van dur-lo d’adolescent a cims com el Dobratsch. Allà dalt, una albada reveladora li va mostrar “el front septentrional inflamat dels Alps Julians. Per a mi va ser un estímul i una promesa. Aquell sol naixent m’ha acompanyat tota la vida”. De fet, per ell la muntanya “no va venir sobtadament, sinó gradualment; tot es va desenvolupar a través d’un hàbit harmoniós i mai interromput”.

L’àvida lectura dels clàssics alpins de l’època, com Whymper o la guia The Dolomite Mountains de Gilbert i Churchill li varen induir un respecte quasi sagrat vers els seus predecessors. També va beure d’una font inspiradora sens fi: el llibre de la natura. Amb el cor i l’esperit preparats, i una complexió atlètica exercitada al gimnàs, la llavor del Kugy alpinista estava adobada.

LA CARRERA ALPINÍSTICA

El seu primer cop al Triglav va ser premonitori, tenia 17 anys i el guiava S.Klancnig. A dalt, li va assenyalar l’Škrlatica com a pic “verge i inaccessible, on cap persona hi puja excepte els isards i les àligues.” Aquelles paraules màgiques varen donar un sentit a la seva labor alpinística. Per a ell, “als Alps Julians hi havia molt per fer i cada muntanya em presentava deures difícils”.

El seu nivell de vida li va permetre contractar guies per les ascensions. Els va trobar d’entre els camperols i caçadors locals, farts d’enfilar-se empaitant isards i galls fers. Alguns s’especialitzaren, gràcies a Kugy, creant-hi forts lligams d’amistat i lleialtat. Al contrari d’altres, Kugy va donar-los protagonisme, idealitzant-los i lloant-los. De Trenta van guiar-lo Anton Tožbar i també Andreas Komac, de qui va dir que “les mateixes muntanyes me l’han enviat!”. De Valbruna Anton Oitzinger, “l’àliga dels cims”, o el friulà Osvaldo Pesamosca, apart d’altres com Peternelc, Karabidl, Bobek, Jože Komac i hereus d’Oitzinger i de Tožbar.

La carrera alpinística de Kugy fou ingent i de mèrit per l’època, basada amb un alpinisme pur, d’intuïció i d’observació per endevinar el pas i vèncer-lo amb coratge i destresa. S’hi afegia la incomprensió de la societat per un esport rar com aquell, practicat rudimentàriament amb cordes, piolets, botes ferrades o cletes “friulianes” i l’absència de pitons i d’esquís, amb accessos llargs en tren, carruatges o caminant, i amb poca informació. Amb quaranta anys d’activitat, de molts intents, fracassos i èxits, Kugy va obrir unes 50 noves rutes, algunes avui encara severes i salvatges, sobretot als Alps Julians, que va recórrer al detall, però també als Alps Càrnics i Occidentals, dels quals va fer molts cims principals suïssos, italians i francesos. Iniciat a la roca càrstica dels Alps Julians va passar ràpid per les Dolomites, preferint l’alpinisme glacial dels quatremils alpins, que considerava més sever i grandiós. Als Alps Occidentals va tenir guies de prestigi com Giuseppe Croux, els Maquignaz, els Burgener, M.Innerkofler, L. Bonetti i de talla internacional com el suís Mattia Zurbriggen. Anà sovint amb el seu amic triestí Graziadio Bolaffio, i també va sortir amb els austríacs Emil i Otto Zsigmondy, que junt amb Ludwig Purtscheller foren iniciadors de l’alpinisme “sense guies”. L’alt risc que assumien va fer que Kugy se n’apartés i seguís fidel als seus guies. La prudència no li va evitar ensurts d’infart, com la hivernal al Jalovec que quasi emula la tragèdia de Whymper al Cerví, o el dramàtic tràngol a la nord del Jôf di Montasio immortalitzat amb el famós “Passo Oitzinger”.

Va coincidir amb pioners alpins com Preuss, Helbronner, Güssfeldt, Eckenstein, Carrel, Mummery i va batejar indrets amb noms atractius com la Cresta del Drago i les feixes del Walhalla al Jôf di Montasio, o les puntes del Jôf Fuart incloent-hi la Feixa dels Déus o Via Eterna. Kugy va ser del Club Alpí Austríac, la Soc.Alpina delle Giulie i fins i tot membre d’honor de l’Alpine Club de Londres, entre d’altres.
Julius Kugy de jove.
Foto: Österreichischer Alpenverein Museum/Archiv.
Julius Kugy amb la indumentària de l’època.
Foto: Österreichischer Alpenverein Museum/Archiv.
Andreas Komac, el més audaç i fidel guia de Kugy a la vall Trenta.
Foto: Österreichischer Alpenverein Museum/Archiv.

ASCENSIONS

Als Alps Julians, al cantó oriental va inaugurar vies al Triglav pel cantó de Trenta i per la feixa Kugy; al Prisank i al Razor pel N; a la Škrlatica una de sonada per la cara N (1887); a “la muntanya més bella dels Alps Julians”, el Jalovec, pel cantó de Trenta i la canal N; al Piccolo Mangart; la Visoka Ponca, etc. Al cantó occidental va obrir vies al Canin pel N, quan tenia la glacera; al Jôf Fuart, del qual Kugy fou un devot, noves vies a les muralles N i NW; a la Madre dei Camosci; a la cima di Terra Rossa; a la Cima Gambon pel NE; a l’imponent Jôf di Montasio, muntanya preferida de Kugy amb el permís del Triglav, moltes vies a les cares S i N com la cèlebre Directa Kugy o Nord del Drago el 1902, de 800 m. amb el “Passo Oitzinger”, línia que va esdevenir el 1911 una de les primeres vies ferrades dels Alps, amb profund dolor per part de Kugy en saber que li havien destrossat la via; i la primera a la Torre Nord del Jôf di Montasio el 1910, la seva darrera “primera”. Autor de primeres hivernals als Alps Julians, sense esquís, al Triglav, Prisank, Mangart, Canin, Jalovec i al Jôf di Montasio (1905) per ell com una de les més glorioses. Va fer 40 cops el Triglav i més de 30 cops el Canin, Jôf Fuart i Jôf di Montasio.

Als Alps Càrnics, a l’oest dels Alps Julians, va fer el 1899 una nova via a la cara N de la Kellerspitzen, amb el guia local Pietro Samassa i altres. A les Dolomites Friulanes va fer la primera de la fabulosa Crìdola, el 1884, amb Pacifico Orsolina. A les Dolomites principals va fer la Cima Grande di Lavaredo, l’Antelao, Sorapiss, Pelmo, Civetta, Marmolada, Marmarole, Monte Duranno, etc.

Als Alps Occidentals va anar a l’Oberland, Valais, massís del Mont Blanc, el Delfinat, la Savoia, pujant l’Ortles, Gran Zebrù, Jungfrau, Cerví, Piz Bernina, Wetterhorn, massís del Monte Rosa, Pelvoux, Ailefroide, la Meije, Mont Blanc diversos cops, les Courtes, Aig. du Midi, etc… destacant dues primeres al Mont Dolent, una per Argentière i l’altra per la Neuvaz, aquesta darrera de les més perilloses seves, amb Croux. Ascendí el Gran Paradiso i una nova via a la cresta N de la Grivola. Va assolir dues fites molt exigents per llavors, la del Mont Blanc pel glaciar de la Brenva, amb fred glacial, i el Monte Rosa per la cara est, de Macugnaga a Zermatt, llavors reputada com ho fou anys després la cara N de l’Eiger, i considerada la paret dels Alps més similar a una de l’Himàlaia. Les travesses més llargues que va fer foren la de la Verte per la cresta de la Moine i la Barre dels Écrins de sud a nord.

En conclusió, Kugy va protagonitzar el final de l’edat d’or als Alps Julians ascendint cims verges, i alhora va introduir-hi l’alpinisme modern en traçar-hi noves vies en cims ja conquerits. El potent alpinisme eslovè actual, de fama mundial, n’és l’hereu.
El salvatge Škrlatica (escarlata), des del Triglav: “només accesible a l’àliga i a l’isard”. Foto: Aglaia A. Aparnik.

LA GRAN GUERRA FA NÉIXER UN ESCRIPTOR IRREPETIBLE

L’esclat de la 1ª Guerra Mundial va ser un trasbals per Kugy. El negoci s’enfonsà i una part del front de guerra entre italians i austrohongaresos es va situar al Jôf Fuart i Jôf di Montasio. El deure patriòtic de ciutadà austríac el va dur als 57 anys a fer-se voluntari de l’exèrcit i l’asignaren el rol d’”Alpine referent”, conseller alpí expert del front dels Alps Julians occidentals. S’hi va estar entre 1915 i 1918. El seu gran domini del terreny, amb mapes acurats de pròpia factura, fou vital per protegir la seva brigada de les allaus i atacs enemics, i el varen condecorar. Coincidí amb figures alpines com A. Dibona, V. Dougan i S. Innerkofler, i va conduir una escola militar d’escalada. No va estar a primera línia de foc ni va disparar cap tret.

L’agreujament del conflicte i els canvis de destinació ensopiren un Kugy que va viure de ple l’absurditat de la guerra. La derrota del bàndol austríac va anihilar la seva pàtria. De ciutadà austríac passà a ciutadà d’Itàlia, la seva nova nació. Almenys la guerra li va permetre, a estones perdudes, escriure el seu primer llibre, esperonat pels amics. De fet, mai hauria escrit perquè la feina l’absorbia del tot, i avui no se’l coneixeria.

El declivi econòmic i moral de la postguerra el feren tancar l’empresa i recollir-se, sol, mancat de forces i salut per tornar a l’alpinisme. Tanmateix, l’èxit internacional del primer llibre el va fer sortir del pou. S’adonà que l’escriptura li donaria una pensió digna, i el fet de refugiar-se en el passat escrivint sobre els seus ideals i records el varen reactivar per iniciar la carrera literària, plena a vessar de romanticisme i poesia. Va marcar un referent en la literatura de muntanya. Abans ja havia publicat uns 45 articles, de botànica i alpinisme en publicacions austríaques i italianes.

BIBLIOGRAFIA KUGYANA

De 1925 a 1943 va escriure 7 llibres, un de pòstum i tots en alemany. Als anys 70 l’obra completa ja estava traduïda a l’eslovè, amb traductors com M. Debelakova i M. Lipovšek, i fins fa pocs anys a l’italià, de la mà del prestigiós Ervino Pocar, Rinaldo Derossi o Marina Bressan, sota l’iniciativa de Celso Macor, Luciano Santin, Mario Lonzar, seccions del CAI Italià i l’editorial Lint mitjançant el “Projecte Kugy”. El primer llibre es va traduir també al txec i a l’anglès, aquest de la mà d’H.E.G. Tyndale, fruït de l’entranyable relació de Kugy amb l’alpinisme britànic, i al francès (la primera part). El quart llibre també a l’anglès, de nou amb Tyndale. Molts d’ells s’han reeditat. Al nostre país no s’ha traduït mai cap llibre seu, ni al català ni al castellà.

La seva obra cabdal fou el primer llibre, “Aus dem Leben eines Bergsteigers” (De la vida d’un muntanyenc)”, 1925, una autobiografia alpinística amb sentiment a flor de pell. El segon fou escrit a l’estimada Valbruna, llar d’Oitzinger: “Arbeit, Musik, Berge; ein Leben” (Treball, música, muntanyes; una vida), 1931, una interessant autobiografia més ciutadana. Més tard, amb “Die Julischen Alpen im Bilde” (Els Alps Julians en imatges), 1934, ofereix una obra selecta de 189 fotografies dels Alps Julians, amb peus de foto exquisits ajuntant-hi “fotògrafs de les tres nacions que viuen als peus dels Julians amb igual entusiasme i fe il·limitada”. Després apareix “Anton Oitzinger. Ein Bergführerleben” (Anton Oitzinger. La vida d’un guia de muntanya), 1935, una oda al seu guia de Valbruna durant 25 anys. El cinquè és l’homenatge a la muntanya del seu cor, on hi diu “El Triglav no és un cim, és un reialme!”: “Fünf Jahrhunderte Triglav” (Triglav. Cinc-cents anys d’història), 1938, amb capítols temàtics de Kugy amb autors eslovens, anglesos, austríacs, italians… L’any 1940 ens regala la gran obra d’un altre cim cabdal per ell, el Monte Rosa: “Im göttlichen Lächeln des Monte Rosa” (El somriure diví del Monte Rosa). Després, surt el pòstum “Aus vergangener Zeit” (Els temps passats), 1943, una delicada autobiografia.

Mancava publicar un misteriós novè capítol del primer llibre, dels anys al front de guerra, exclòs per evitar-se problemes amb les autoritats italianes. N’aparegueren fragments a “Der Krieg in der Wischberggruppe” (1937) i “Il fronte di Pietra”(1980), però a la fi l’editor Davide Tonazzi va retrobar l’original i el va publicar en italià, eslovè i alemany a “La mia guerra nelle Giulie” (la meva guerra als Alps Julians), 2008. Apart, cal destacar “Berge, Blumen, Tiere” (Muntanyes, flors, animals), 1940, una petita antologia de butxaca. A més, Kugy va voler publicar mapes dels Alps Julians, un gran repte inacabat de topònims multilingües sota aquesta idea: “respecto els noms tal i com els ha creat el poble: aquest són els únics vàlids i exactes”. Pels noms eslovens va tenir una intensa correspondència amb Henrik Tuma, alpinista, polític i advocat de Ljubljana, publicada en italià per l’Assoc.XXX Ottobre en “Le Giulie allo specchio” (2009).
Bibliografia Kugyana: Recull de les obres escrites pel Dr. Julius Kugy ordenades cronològicament.
Foto: Òscar Masó Garcia
1: “Aus dem Leben eines Bergsteigers”, amb la versió francesa de la primera part i l’italiana de la segona.
2: “Arbeit, Musik, Berge; ein Leben”, versió italiana.
3: “Die Julischen Alpen im Bilde”.
4: “Anton Oitzinger. Ein Bergführerleben”, versió italiana.
5: “Fünf Jahrhunderte Triglav”, versió italiana.
6: “Im göttlichen Lächeln des Monte Rosa”, versió italiana.
7: “Aus vergangener Zeit”, versió italiana.
8: “La mia guerra nelle Giulie”.

LA SCABIOSA TRENTA

L’any 1877 el botànic Muzius von Tommasini va donar-li a conèixer la misteriosa Scabiosa trenta, una nova espècie descrita per Belsazar Hacquet l’any 1782 a sota del Triglav. Segons Kugy, “Tommasini em va preguntar si jo em veia com el possible home que podria alliberar la Bella Dorment del seu son centenari”. I va acceptar el repte. Allò va suposar una recerca de gairebé quaranta anys, als inicis guiat per Anton Tožbar, dit Špik, supervivent d’una lluita terrible amb un os que el deixà sense mandíbula inferior ni llengua, havent de menjar estirat amb un embut. Kugy mai va defallir, i de tant en tant la buscava: “Al bivac, sota la llum dels estels, jo somiava sempre amb ella, la misteriosa, tantes voltes buscada i desitjada. La “Scabiosa trenta”! […] “i a la vetlla, una veu secreta em repetia: Potser demà!”.

Aquella il·lusió s’esvaí l’any 1915 en saber que l’austríac Kerner von Marilaun havia resolt l’enigma feia anys. L’especimen de Hacquet conservat a Ljubljana era d’una Cephalaria Leucantha. No era pas una Scabiosa, ja que la Scabiosa té 5 lòbuls a la corol·la (5 pètals a la flor), i el dibuix de Hacquet en té 4, com la Cephalaria. Avui dia la Scabiosa trenta dona nom a una via d’escalada al Triglav, una novel·la medieval i fins i tot una ginebra! Al llarg de la carrera de botànic “amateur”, com s’autodenominava Kugy, descobrí una varietat d’orquídia al Karst, batejada per Tommasini com a Orchis provincialis, varietas maculata, Tomm.

La dèria florística de Kugy va ser recompensada pel triestí Albert Bois de Chesne, gran amic a qui va dedicar molts dels seus llibres. De Chesne, aficionat a la botànica, l’any 1926 va fundar un jardí botànic alpí, el Jardí Juliana, a la vall de Trenta. L’ajudaren botànics experts, a més d’un Kugy entusiasmat que li va trobar exemplars rars en llocs remots. Avui dia és gestionat pel Museu d’Història Natural d’Eslovènia i conté unes 600 espècies. Kugy el va sovintejar fins els darrers dies, sense mostrar cap recança per la flor esvanida: “Ningú no es pot imaginar que jo trobi a faltar aquest període de recerca […] Qui no voldria en la seva vida haver conegut els temps del seu primer i més pur dels amors? […] A través del temps i de l’espai, jo et saludo, estimada flor de somni del meu cor, Scabiosa trenta!”

EL LLEGAT DE KUGY. HOMENTAGE I RECONEIXEMENT

Per la seva gran experiència se l’anomenava Oncle Julius o fins i tot el Rei dels Alps Julians. Fou assessor de les noves generacions d’alpinistes i també de “sense guies” com els triestins Napoleone Cozzi o Alberto Zanutti. Kugy apreciava i valorava molt a tots. Fou amic de brillants escaladors com Emilio Comici, qui amb Mario Cesca féu la primera travessa d’un somni que a Kugy li havien revelat els isards: la Feixa dels Déus o Via Eterna, al Jôf Fuart, de 6 km!

Tot i quedar solter sense descendència, Julius va tenir successors com el seu “fill” succeïdor o alter ego Vladimiro Dougan. D’aquest triestí d’origen eslovè Kugy deia que “els grans problemes els ha resolt ell. Si jo fos el Rei dels Julians, ell en seria el Príncep hereu”. De fet, se’l va equiparar amb Comici, obrint vies en roca difícils, exposades, i també hivernals, sobretot al Jôf di Montasio, d’on va copublicar una guia. Però Dougan va ser esborrat de la memòria alpina italiana per motius polítics, i passà desapercebut fins que l’any 2018 fou redescobert en trobar-se els seus quaderns de notes.

Kugy també va tenir lligams amb eslovens que l’admiraven com els alpinistes France Avčin, Miha Potočnik, J. Tominšek o el sacerdot Jože Abram. D’ell digueren que “canta sobre les nostres muntanyes, encara que no escrigui versos.” Per l’alemany Willy Merkl, mort al Nanga Parbat, Kugy era la bíblia pels alpinistes, i s’ha equiparat el cant de Kugy a la muntanya amb el de l’italià Guido Rey.
Logotip del Kugy Mountain Film Festival.
Els darrers anys de vida, a causa de la desconfiança de les autoritats italianes pel seu passat austriacista, se’n va fer poc ressò de la seva obra a Itàlia. En canvi, va poder fer conferències d’èxit a Àustria, Alemanya i Iugoslàvia. A la 2ª Guerra Mundial sembla que va usar els seus contactes per alliberar alpinistes eslovens del camp de concentració de Dachau. De fet, Miha Potočnik hi va anar a parar. Finalment, l’any 1944 Kugy va morir de pulmonia a Trieste, als 85 anys.

A Itàlia passaren força anys sense reconèixer-se la seva figura, però avui dia a Trieste, Gorizia, Udine, Valbruna, Tarvisio, Arnoldstein, Villach i Klagenfurt se li han dedicat carrers, places, albergs, escoles, senders, biblioteques, premis, plaques i escultures, inclús segells a Eslovènia i Àustria. L’any 1953, l’Assoc.Eslovena de Muntanya va inaugurar a la vall de Trenta una escultura de Kugy esguardant l’estimat Jalovec, feta per Jaka Savinšek. A Trieste, als 50 anys de la seva mort associacions italianes, eslovenes i austríaques van fer declarar la seva tomba a perpetuïtat.

També se li han dedicat pel·lícules, documentals i fins i tot un espectacle musical teatralitzat. Cal destacar el Kugy Mountain Film Festival de Tarvisio i voltants (Itàlia), on es projecten films i es dediquen a lloar la figura de Kugy, amb passejades literàries pels seus indrets, la seva música, al·lusions a guies i amics, etc.

El periodista triestí Enrico Mazzoli ha publicat el llibre “La guerra di Kugy”(2007), analitzant Kugy a la Gran Guerra. El triestí d’origen grec Spiro Dalla Porta Xydias† va dedicar-li el llibre “In cordata con Julius Kugy”. Rinaldo Derossi†, professor i traductor de l’obra kugyana, publicà els recopilatoris “Attorno al fuoco con Julius Kugy” (1991) i “Favole quotidiane” (1995), definint un “kugyà” com a “qui creu en els valors que ens ennobleixen, inclosa l’amistat”.
Segell dedicat a Julius Kugy pel Servei Postal d’Eslovènia.
Signatura del Dr. Julius Kugy. Extreta del llibre “Anton Oitzinger. Vita di una guida alpina”.

L’ESPERIT DE KUGY

Kugy escrivia per gratitud a les muntanyes, amb un profund respecte i estimació per la seva superioritat i magnificència. Els seus ideals són ben vigents amb l’actual conscienciació ambiental i de respecte per la natura:

* “Allò que s’ha de buscar a la muntanya no és una sala de gimnàs, sinó la seva ànima.”
* “L’alpinisme és una qüestió del cor. No ha de ser pas una feina o una obligació, sinó una joia. Les muntanyes no han de ser enemigues. L’alpinisme ha de tenir la seva raó de ser basada sempre en l’amor pur a la natura i a la muntanya.
* “La millor virtut de l’alpinisme és la modèstia. Les muntanyes són tan grans i tan magnífiques! Hom llegeix sovint: “les meves muntanyes””. A mi em sembla que l’alta muntanya és un dels llocs on menys es presta a destacar l’esperit dominador de l’home.”
* “Un cop, la paret nord de la Veunca no ens volia deixar passar i vaig estar a punt de ficar el meu primer i únic pitó. Però Andreas em va mirar seriosament i estupefacte, jo em vaig avergonyir i vàrem descendir amb el pitó a la motxilla.”
* “Prou de cops de martell, de construccions, de marques i de mesures de seguretat! Quant més “conquerim”, més destruïm. No “conquerim” pas amb pic i pala, ni amb marques vermelles ni refugis per a cervesers.”
* “Les muntanyes brillen, per damunt dels destins humans, més enllà de les generacions, amb la seva bellesa inesgotable. Cada any encenen dins de milers de cors joves i beneïts la flama santa i pura de l’amor que anhel·la l’eternitat dels cims. A tots, des del cor, visca les muntanyes!”

I finalment, què n’ha quedat del territori salvatge i inexplorat que va trobar Kugy? Escoltem a Saverio d’Eredità i Emiliano Zorzi, els autors de la darrera guia d’escalades als Alps Julians i Alps Càrnics orientals: “els Alps Julians encara amaguen terrenys d’exploració que ofereixen extraordinaris estímuls als alpinistes d’avui i de demà”.
Scabiosa trenta. Extret de Plantae Alpinae Carniolicae, Viena. Sumptibus Bibliopolae Joannis Pauli Kraus. 1782 (Biblioteca Civica di Trieste).

AGRAÏMENTS

Dirigits a les tres nacions agermanades per Kugy: d’Eslovènia: Aglaia A.Aparnik; d’Itàlia: Saverio d’Eredità i l’Ufficio Turistico di Malborghetto-Valbruna (Ilaria Sorato); i d’Àustria: l’Österreichischer Alpenverein Museum/Archiv (Michael Guggenberger). A més, de Catalunya: Oriol Bonàs Conill, Conxita Garcia Pérez, Àngel Manuel Hdez. Cardona, Josep M. Torras Homet† i Romà Reyes.

ÒSCAR MASÓ GARCIA

www.masogarcia.com
(Sabadell, 1974) Enginyer mecànic, muntanyenc i escriptor. Ha escrit diversos llibres de muntanya, així com nombrosos articles i llibres sobre naturalesa, ressenyes de muntanya i en especial la història muntanyenca de casa nostra i d’arreu del món. És soci de diversos clubs del Vallès, la seva comarca natal. Ha obert unes 400 vies d’escalada clàssica, en gran part amb el seu germà Albert, sobretot a Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac, formant una cordada amb un estil propi i clàssic. Autor d’un centenar d’articles en publicacions com Vèrtex, Muntanya, Excursionisme, Vallesos, Mai Enrera, El Muntanyenc (digital), Desnivel, Extrem, en nombrosos butlletins de centres excursionistes i diversos diaris locals. A Vèrtex hi destaquen les entrevistes a personatges destacats del món de la muntanya, confeccionades amb el seu germà i realitzades a l’històric muntanyenc Joan Cervera Batariu, l’himalayista pioner Emili Civis Abad, el fotògraf francès Sam Bié i la Paquita Bernad (una pionera de l’escalada catalana desconeguda fins avui dia). Col·laborador també en diverses guies d’escalada i d’excursionisme que abarquen des de Montserrat als Pirineus. Ha presentat diversos treballs d’investigació i recull sobre escalada, vegetació i arqueologia a les VII, VIII i IX Trobades d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Guanyador de diversos premis literaris, entre ells el X premi Vèrtex, el X Premi de Periodisme en Premsa Escrita del Festival BBVA de Torelló i el 2n Premi de Recerca Vil.la d’Esparreguera, tots juntament amb el seu germà Albert. També ha estat guardonat amb el Premi Collsacabra al millor llibre en llengua no catalana a la Fira del Llibre de Muntanya de Vic, a l’edició de 2018. Així mateix ha rebut altres premis de fotografia i cinema amateur de muntanya, aquests últims sempre junt amb el seu germà. Autor dels llibres Descobrint la Castellassa de Can Torras i els seus Voltants (Farell Editors, 2008), La Castellassa de can Torras: Història, Tradició i Llegenda (Farell Editors, 2009), l’autobiogràfic i premiat Escalades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac. 87 vies d’escalada a l’estil clàssic (Cossetània Edicions, 2011) junt amb el seu germà; Sant Llorenç del Munt i l’Obac. 30 excursions amb encant (Farell Editors, 2014) junt amb altres 18 autors, Catàleg de Roques i Agulles monolítiques de Sant Salvador de les Espases (Nova Casa Editorial, 2018) junt amb el seu germà, i l’enciclopèdic Libros de cima (Ediciones Desnivel, 2018). Ha prologat junt amb el seu germà Albert i revisat de forma integral el llibre biogràfic “Ramond de Carbonnières. El águila de los Pirineos” (Ed. Pirineo, 2022), d’Albert Escolà. Ha coordinat junt amb el seu germà Albert l’obra pòstuma “Relats muntanyencs de joventut” (Cossetània Edicions, 2023), escrita pel pioner Josep Maria Torras Homet
Per si vols compartir aquesta crònica

ARTICLES PUBLICATS PER L'AUTOR