ELS PENYA-SEGATS DE BANDIAGARA, EL PAÍS DELS DOGONS
Partim cap al país dels dogons, que trobarem assentats a la regió muntanyenca dels penya- segats de Bandiagara, una llarga cadena de gresos a la part sud-occidental de l’Alt Níger. El terreny és accidentat, trencat, rocallós i balmat, cosa que ha obligat a aquest poble a adaptar-se a la terra. Tot i que la cultura dogon i la bellesa natural d’aquesta regió han atret el turisme en les darreres dècades, avui dia no s’hi veu cap blanc.
Parem a Teli, un poblat de la falla de Bandiagara, el lloc més conegut i emblemàtic de la terra dels dogons, a causa de la gran cinglera balmada amb construccions troglodítiques. Hi arribem de nit. Sopem. Dormim al terrat d’una casa de tova, a la fresca calda. L’endemà ens llevem a l’alba, quan la calor comença a mossegar. Els qui ho volen prenen una dutxa africana, que consisteix en llançar-se pel damunt tasses d’aigua d’un bidó. Amb el permís del líder espiritual, un noble ancià que va abillat amb roba de sac, amb tot d’ossos, banyes i calaveres d’animals penjant; un tarot llampant i una llança a la mà, ens enfilem cap al penya-segat, presidit per una gran balma plena de casetes antigues, algunes ruïnoses. De fet, aquest penya-segat és el límit d’un altiplà de gres, que domina una extensa plana sorrenca amb vegetació disseminada de sabana, típica de tota la regió del Sahel africà, d’on destaca el baobab, l’arbre capgirat, i on es disposen els antics poblats. Sembla que el fet de construir el poblats en llocs inaccessibles, entre les parets dels penya-segats, és degut a una estratègia de defensa.
Dins de la balma hi ha sitges de tova i petits habitacles antics, ara abandonats, que són part del patrimoni arqueològic dels tellems, predecessors dels dogons. Aquí s’enduien els joves per al ritual de la circumcisió. Segons la cultura dogon, els homes i les dones neixen amb els òrgans genitals d’ambdós sexes: el clítoris es considera masculí i el prepuci femení, i d’aquesta concepció neix la pràctica de l’ablació de tots dos òrgans. Avui, a les parets del penya-segat, els dogons tenen el costum d’enterrar-hi els morts, en tombes adaptades a les esquerdes i els buits. Els dibuixos en relleu de les casetes (la sargantana, la serp i el cavaller) en mostren la seva simbologia antiga, misteriosa i màgica.
Comencem el tresc i anem fins a l’indret d’Endé, passant per alguns petits poblats que ens mostren l’artesania, sobretot d’escultures de fusta tallada, de màscares, per vendre a hipotètics viatgers. Són peces precioses, de desproporció notable, allargades, adaptades al tronc d’on van ser esculpides. Són molt expressives, gràcies a l’alteració dels trets del rostre, gairebé geomètrics; a la nuesa de les formes s’hi contraposa una determinada ornamentació, amb incisions sobre la fusta. Antigament aquestes creacions tan plenes de simbologia oculta no les feien per mostrar-les, sinó per estar dins dels santuaris. Avui dia, si tenen sort, representen un petit ingrés per a aquesta gent. Amb un teler molt rudimentari, fet amb quatre troncs i una llançadora de mà, també fan teles de cotó, d’un blau bellíssim, estampades a mà amb la tècnica bàtik, que encara que originàriament ve de l’Àsia, també són prou típics de Burkina Faso i Mali.
Pel camí, sota l’escassa ombra dels baobabs, hem trobat un grup de dones amb els seus vestits lluents que improvisen una dansa per a nosaltres. Seguim el camí de la falla de Bandiagara a través d’una avinguda d’arbres capgirats, vorejant el penya-segat fins al pas que ens permetrà remuntar-lo, per pujar a l’altiplà, al poblat Benimatou. És ben estrany el baobab, gran com una catedral. De sobte em vingueren les paraules del petit príncep de Saint-Exúpery: «¡Criatures! ¡Pareu esment als baobabs!» Com aquell noiet al seu minúscul planeta, nosaltres anàvem descobrint també aquesta terra, pas a pas.
Benimatou és el poblat dogon més encimbellat perquè és just dalt de l’altiplà. S’hi accedeix a través d’un pas estret entre muntanyes, entre roques monolítiques i rostes. Estem en una zona ideal per als escaladors. Aquí és on va escalar Catherine Destivelle en estil free solo. Un planell amagat ens descobreix un petit camp de conreu. Enfilem la darrera costa i arribem al poblat. Un munt de cases de tova i pedra seca ens regalen la pau d’un plàcid capvespre: el color canyella, els sostres de bruc, una terra àrida, trencada només pel verd de l’arbre de karité i les formes nervioses del baobab. Uns infants de poca edat, amb samarretes del Barça i d’altres marques ens reben encuriosits, astorats, somrients. Les dones feinegen, batent el mill amb un pal de fusta, com una gegantina mà de morter, alhora que unes gallines joves picotegen les escorrialles en un terra de pedra, impol·lut. Incrustat a la paret de fang d’una caseta hi ha diverses calaveres de simi i una mona gran que ha deixat la seva pell, assecant-se al sol, fent la competència a un llangardaix decapitat, gran com un cocodril. De nou la simbologia dogon, estranya, crua, profundament arrelada a la natura.