LA VALL DE LUISHON I LA VAL D’ARAN
¿Per què van començar aquest recorregut per terres de la Catalunya del Nord? Hi ha dos motius de pes. En primer lloc, al museu del monestir dels Agustins de Tolosa hi havia amuntegat –més que no pas emmagatzemat– una quantitat ingent de material romànic i preromànic (urnes i esteles funeràries) provinent de les esglésies d’aquella regió. Actualment podem visitar el Museu dels Agustinians, on quedarem meravellats de tots els vestigis que s’hi exposen, especialment de la sala dels Capitells. A més, a la vila hi havia la majestuosa església de Sant Sadurní, de la qual no en podien obviar la visita, atès que era un dels punts destacats del camí de Sant Jaume. I en segon lloc, resultava imperatiu inventariar les petites esglésies romàniques de la vall de l’Arbost –Sant Pe, Casós de l’Arbost i Sant Aventí– veritables exponents del romànic pirinenc, de les quals se’n tenien molt poques noticies.
Així doncs, la ruta de la missió arqueològica –com la que vaig poder recuperar, 107 anys més tard– comença a Banhèras de Luishon. Des d’allà, abans de començar a trescar cap al sud, convé visitar la bonica vall de l’Arbost. Després, enfilant-nos pels boscos esponerosos de faigs i roures que envolten el poble de Luishon ascendim fins al Portilhòn, porta d’accés a la Vall d’Aran. Justament, en algun punt d’aquesta ascensió, Adolf Mas va immortalitzar una fotografia, de gran valor per a la posteritat, perquè s’hi veu l’equip comandat per Puig i Cadafalch, que està situat en primer terme, mirant la càmera. S’hi pot comprovar l’equipament que duien: 90 kg de material fotogràfic a lloms de matxos i cavalls.
Des del Portilhòn (1.293 m), el camí baixa fins a Bossòst on, seguint la llera del riu Garona, s’arriba a Viella. Allà, l’equip de es va repartir en dos grups per pentinar tota la vall en un sol dia, de manera que, després d’un jorn de treball veritablement maratonià, van fer nit a Salardú. Actualment, nosaltres també podem fer-ho, fent nit al refugi Juli Soler i Santaló. Aquí és on la història ens proporciona la primera picada d’ullet perquè, si bé Guillem Maria de Brocà era bon coneixedor de la vall de Boí i de la ruta que s’estenia cap al sud des de Caldes de Boí, l’equip de 1907 va tenir el privilegi de ser acompanyat durant la seva estada a l’Aran per un guia d’excepció. Ni més ni menys que Juli Soler i Santaló, el qual l’any 1903 havia escrit Excursions per l’Alta Ribagorça i el 1906 (just l’any abans de l’expedició) La Vall d’Aran.
UNA JORNADA PERILLOSA
El dia 3 de setembre de 1907 va començar molt d’hora. Mossèn Gudiol, que havia pernoctat a Salardú, s’havia aixecat a un quart de quatre del matí per oficiar missa. A les cinc s’havia posat en marxa cap a Salardú, on havia trobat a tots els membres de l’equip encara adormits, extenuats. Van aixecar-se a les sis, però no sortiren del poble fins a les vuit tocades, cavalcant a lloms de cinc matxos, i un altre de reforç per als embalums fotogràfics. Diu Gudiol que «a les tres hores de camí ja’m recordava de l’entrada a l’infern explicada pel Dant». Quan van iniciar l’última pujada fins al port de Caldes, ara ja a peu, el cel ja estava cobert, del tot núvol, el terra moll i estaven exhausts. Eren quarts de dues quan creuaren el coll, les cames els feien figa i encara els faltava tota la llarga davallada fins a Caldes de Boí. Actualment, no cal dir-ho, la xarxa de refugis permet fer-ho amb molta més confortabilitat. Els camins estan suficientment marcats, fitats i indicats en plànols i coordenades GPS. Els refugis de Colomers i de Ventosa i Calvell permeten partir aquesta llarga jornada en dues, de manera que no té res a veure amb aquella altra expedició, de fa més de cent anys.
En baixar del port es varen perdre: «Feya un fred terrible y a les tres de la tarde trobarem un lloc abrigat entre dues roques per entre les que sortia ayga y’ns aturarem per menjar algo.» Novament al camí, Adolf Mas va relliscar i va caure d’esquena i va rebre una forta sotragada. Quan ja fosquejava, continuaven perduts, baixant com bonament podien per entre el rocam. Per sort, van trobar un nombrós ramat d’ovelles i quan s’hi atansaren, veieren el pastor. Aleshores, diu Gudiol: «Vé en Puig i Cadafalch y en Goday y li demanem que’ns tregui d’aquell lloch.» El pastor va accedir a fer-ho i iniciaren el lent descens entre les afraus de les llastres de la Morta. A quarts de vuit, ja a les fosques, el pastor i un dels traginers que duien es va avançar, deixant-los amb l’intent d’encendre foc. Passades dues hores, vingueren els reforços i així, després d’una aventura autènticament èpica, arribaren a Caldes de Boí a la una de la nit, setze hores després d’haver iniciat l’ascens pel vessant aranès, on «els banyistes nos dispensaren una carinyosa rebuda.»
Després de l’espant d’aquell dia, van romandre un jorn de descans a Caldes de Boí, per refer-se i reposar forces. Va ser allà on mossèn Gudiol va escriure un article que es publicaria l’11 de setembre del mateix any a la Gazeta Montanyesa de Vic, titulat: Jornada perillosa.