JOHN MUIR, EL PARE DE LA WILDERNESS

Columna escrita per ENRIC FAURA

No són tantes les persones que han marcat la història del conservacionisme. Entre els noms més destacats brilla el de JOHN MUIR, aquest irlandès esdevingut nord-americà que va ser un dels profetes de la lluita per conservar el medi en el seu estat primigeni, dedicant la seva vida a viure i escriure sobre la natura, esdevenint una de les veus més importants en la història de l’ambientalisme.

Nascut el 1838 a DURBAN, al nord d’IRLANDA, la seva família va emigrar als ESTATS UNITS el 1849, quan ell tenia 11 anys, i on residiria fins a la seva mort el 1914, als 76 anys, a LOS ANGELES. La seva família era pagesa a WISCONSIN i ell ajudava a les tasques del camp, sota la vigilància d’un pare autoritari, però sempre que podia s’escapava amb el seu germà als boscos propers, on va néixer el seu amor per la natura. Va ser inventor de diversos enginys mecànics, però aviat va marxar de casa per recórrer el país. Va fugir del seu país al CANADÀ per no participar en la guerra de Secessió. Va fer un llarg viatge a peu de més de 1.000 milles pels ESTATS UNITS, que va marcar un abans i un després en la seva vida i en la manera de mirar el món. Va patir de malària i cercant un clima temperat es va instal·lar a CALIFÒRNIA, que seria la seva llar fins la mort, enamorat de les muntanyes de SIERRA NEVADA i de YOSEMITE. L’estiu de 1869 va fer la primera visita a YOSEMITE, acompanyant a un pastor i el seu ramat, i en va quedar atrapat, passant-hi llargues temporades als estius. Allí neix un dels seus llibres més importants, MI PRIMER VERANO EN LA SIERRA (1911), publicat l’any 2018 per l’editorial Relee.

Incasable propagandista de les bondats de la natura, ben aviat es va adonar que la creixent industrialització del continent amenaçava la seva conservació i es va dedicar a lluitar per la seva preservació, defensant la creació de grans espais amb la màxima protecció que evités la seva alteració. Encara que no n’és el pare, és un dels principals impulsors i ideòlegs del concepte i de la figura de parc nacional, com a eina màxima de conservació. Aconsegueix que el 1890 el Congrés americà declari YOSEMITE com a parc nacional, seguint al PN de YELLOWSTONE, creat el 1872. L’any 1901 publica el llibre OUR NATIONAL PARKS, que crida l’atenció del president de llavors, THEODORE ROOSEVELT, que l’estiu de 1903 el visita a YOSEMITE. Allí, caminant pels boscos i contemplant les muntanyes, elaboren uns programes de conservació de la natura que el president fa seu i que amb el temps donarà llocs als PN de SEQUOIA, MOUNT RANIER, PETRIFIED FOREST i GRAND CANYON. Per perseverar i estructurar aquesta tasca conservacionista, el 1892 funda i n’és el seu president fins a la seva mort l’organització “SIERRA CLUB”, mítica ONG conservacionista, que encara avui lluita per la defensa del medi.
La figura de MUIR és important per diversos aspectes. Impulsor del concepte de PARC NACIONAL, fonamental a USA i també a EUROPA per protegir grans extensions de terreny de l’activitat humana, escriptor prolífic, amb planes belles i sensibles sobre els encants de la natura, però sobretot defensor de l’experiència directa de la natura en el seu estat primigeni, no alterat per la mà humana, i per tant pare de la wilderness. MUIR va ser un conservacionista de camp, que no volia tancar-se a una biblioteca, sinó que passava tot el temps que podia caminant per valls, boscos, rius i cims, cercant la vivència continuada a la natura. Va escriure centenars d’articles, més d’una dotzena de llibres, que entenia com a instrument en la seva creuada en defensa de la natura.

MUIR ha estat una de les veus més influents que ha donat contingut i bagatge al concepte contemporani de natura i la necessitat, més aviat obligació, de la seva preservació intacta. Muir sap trobar la transcendència humana, filosòfica i espiritual de l’experiència profunda amb la natura. La seva figura no destaca per les seves teories especialment brillants, si no sobretot perquè gràcies a la seva escriptura, a la bellesa i sensibilitat que fluïen de les seves paraules, va convèncer a centenars de milers d’americans i desprès de persones d’arreu del món, de que valia la pena mantenir verges els espais naturals, lliures de qualsevol explotació, tant pel seus continguts biològics i també humans, és a dir, pel que aporten a la persona que els visita. En la història del conservacionisme MUIR és un dels fundadors d’una mena de romanticisme – transcendentalista, amb un clar component religiós, de la conservació de la natura i dels valors immaterials i quasi morals que se’n deriven. Això s’ha d’entendre en el context i circumstàncies de la seva època. En cert sentit va ser un seguidor del pensament d’EMERSON i THOREAU i va erigir la natura en un temple a preservar.
Val molt la pena llegir algunes planes de MUIR. Potser ens semblarà un ingenu clarament naïf, ja que s’embadaleix davant una posta de sol o una aurora boreal, en un terratrèmol s’exalta enlloc d’espantar-se, però de totes les seves planes es desprèn un amor autèntic i gratuït cap a la natura, unes descripcions de les seves belleses i sobretot ens obre un camí per convertir l’experiència de la vida natural en una experiència moral. Les lectures de MUIR ens permeten establir una comunió amb la muntanya i són una porta per un retrobament personal. MUIR és un model d’autenticitat que potser fa de mal pair en l’època del plàstic però que, alhora, produeix una sensació pregona de pau espiritual.

La seva importància i llegat es fan evidents amb els molts testimonis en el seu record: des d’un bosc de sequoies gegants que és monument nacional, a una platja, a un college a la universitat de CALIFÒRNIA a SANT DIEGO, a un cim de 4000 metres, a una gelera a ALASKA, i entre ells el JOHN MUIR TRAIL, una ruta d’uns 350 qm amb 26.000 metres de desnivell, a CALIFÒRNIA, en homenatge al pare de la wilderness.

ENRIC FAURA

Excursionista, muntanyenc, articulista i autor de llibres
Per si vols compartir aquesta columna

ARTICLES PUBLICATS PER L'AUTOR